Някои специалисти препоръчват да белим кората на плодовете и зеленчуците, за да отстраним пестицидите, други настояват, че всичко ценно, което имат растителните продукти, се съдържа главно там. На кого да вярваме?
Наистина в кората на плодовете и зеленчуците има най-много витамини, минерали и антиоксиданти. Например при ябълката те са пет пъти повече, отколкото във вътрешността й. В кората й има също много фибри и пектин, които регулират храносмилането и намаляват чувството за глад.
Когато махаме кората, ние се лишаваме от 25% от микрохранителните вещества, а те играят основна роля за нашето здраве. В същото време във външната обвивка има и вредни съставки пестицидите.
Използването на пестициди е необходимо на селскостопанското производство в борбата с гъбичките, плесените и вредните насекоми по растенията. За човешкото здраве обаче те крият опасност от нарушаване на възпроизводителните способности и нервната система, от рак на белия дроб, кръвта и мозъка. Затова са създадени строги правила, които определят кое е допустимото количество пестициди в храната. Надхвърляне на средните стойности се получава по-често при чушките, доматите, праза, салатите и спанака, докато при морковите, ягодите, мандарините и гроздето нивото на пестицидите обикновено е доста под тях.
Трябва да се уточни, че измерването става по отношение на стриктно регламентирани показатели за всеки продукт и всеки пестицид при сурови, немити, небелени и необработени плодове и зеленчуци.
Старателният подбор на продуктите
Плодовете и зеленчуците, които са биологично отглеждани, спокойно могат да се консумират с кората. Обикновено обаче те са доста по-скъпи от останалите. Ако бюджетът ни не позволява да си купуваме от тях, по-добре е да подбираме продукти, присъщи на сезона и произведени в близки географски райони. Колкото по-отдалече идва един плод, толкова повече обработка е претърпял. Все пак ползите от консумацията на растителни продукти за превенцията на сърдечносъдовите и онкологичните заболявания и затлъстяването са много по-големи от евентуалните рискове, така че не бива да се лишаваме от тях или да ограничаваме количествата.
Задължителната хигиена
Измивайте плодовете и зеленчуците с течаща вода, за да отстраните всякакви остатъци от пръст и прах. Не ги накисвайте, защото някои витамини, като витамин С, са разтворими във вода и могат да изчезнат при миенето. Пестицидите, употребени за съхраняването на растителните продукти, не са водоразтворими, така че дългото миене е излишно, освен ако не използвате сапун (тип „селски“, а не течен препарат за миене на чинии) и четка.
Избягвайте да съхранявате плодовете и зеленчуците повече от седмица, защото с времето те загубват повечето си ценни хранителни вещества.