Домашно приготвените сушени плодове обикновено не изискват специална предварителна обработка преди консумация. Ако сте сигурни, че по време на сушенето на плодовете не са кацнали насекоми, достатъчно е леко да ги изплакнете, за да се отървете от праха.
При закупените от магазина сушени плодове обаче нещата не са толкова прости.
Често има мнение, че ако сушените плодове са фабрично запечатани, те могат да се консумират направо от опаковката, особено когато са предназначени за деца.
Много хора смятат, че например ядките не се нуждаят от допълнителна обработка. Но има и такива, които предпочитат допълнително да препичат купените от магазина ядки в сух тиган за по-сигурно, както прави майка ми.
При сушените плодове ситуацията е още по-специфична.
Чух историята на един старец ни почерпи с домашни сушени кайсии. Той беше изненадан, когато попитах дали трябва да се измие. Той сметна това за липса на доверие в домашния продукт.
Той обаче се съгласи, че сушените плодове от магазина трябва да се мият, за предпочитане със студена вода. Това се дължи на факта, че по време на производството те се третират със серен диоксид, за да се предпазят от вредители и да се запази търговският им вид. Студената вода помага за премахването на този консервант, докато горещата вода само влошава усвояването на плодовете.
В допълнение, върху много сушени плодове след накисване можете да видите маслен филм, което показва, че са третирани с масло или глицерин, това е особено вярно за сини сливи и стафиди. За да се отървете от този филм, можете да използвате горчица на прах или сода във вода за накисване, след което изплакнете плодовете обилно под течаща вода.
Спазването на тези прости правила ще ви позволи да се насладите на сушени плодове без риск за вашето здраве.