Много обичам да меся тесто и тази рецепта е просто дар от Бога! Времето му за приготвяне е само 15 минути. Може да се съхранява в хладилника поне два или три дни.
Аз приготвям с него вкусни пирожки, кифлички, питки, пайове с различни пълнежи, пица. Ако се “страхувате” от месенето на тесто или имате малко време да го приготвите – опитайте тази рецепта. Получава се всеки път!
Необходими продукти:
Прясно мляко – 500 мл
Пшенично брашно – 5 чаши
Захар – 2 супени лъжици
loading...
Сол – 0,5 чаена лъжичка
Слънчогледово олио – 2 супени лъжици
Жива мая (сух мая – малко пакетче) – 11 грама
Начин на приготвяне:
Изсипете в купа 4 чаши брашно и мая. След това постепенно изсипете топлото мляко, добавете захар, сол, олио. Всички съставки се смесват. След това последователно добавете още една чаша брашно. Разпределете тестото в найлонова торбичка и сложете в хладилник.
Готово е след 2 часа. Ако тестото бъде оставено да почива в хладилника за по-дълго, не се притеснявайте, нищо няма да се случи с него. Аз често правя това тесто и го оставям да престои една нощ и приготвям нещо вкусно на следващия ден. Последният път приготвих кифлички с конфитюр. От това количество излязоха около 60 броя кифлички в по-малък размер. За един ден не остана нищо от тях!