Тази невероятна рецепта за печено пиле буквално ще ви скрие шапката! Едва ли ви е хрумвало да изпечете птицата точно така, но резултатът гарантирано е сочно и крехко месце плюс хрупкава кожичка. Трябват ви едно цяло пиле, половинлитров буркан и още няколко продукта, които ще видите в рецептата:
Печено пиле върху буркан
Имаме нужда от:
1 цяло пиле
40 г масло от стайна температура
1/2 ч.л.
сол, черен пипер на вкус
5 - 6 скилидки чесън
2 картофа
1 глава лук
1/2 с.л. доматено пюре
50 мл растително масло
160 мл топла вода
буркан от 1/2 литър
Приготвяне:
Измийте пилето, подсушете го и го посолете от предния ден.
Поставете в хладилника и го оставете да си почине една нощ.
Обелете картофите и лука, нарежете ги на по-големи парчета, а чесъна на тънки филийки.
Поставете ги в буркана.
Смесете маслото със стайна температура с мащерката, черен пипер, 1 настъргана скилидка чесън.
Объркайте добре.
Повдигнете кожата на пилето и нанесете пълнежа от масло под кожата.
В отделна купа смесете доматеното пюре със сол, смлян пипер, растително масло и топла вода.
Изсипете този сос в буркана с картофи, лук и чесън.
Сега поставете пилето върху буркана, поръсете със смлян червен пипер.
Поставете две клечки за зъби отгоре.
Към тях прикрепете парче хартия за печене, за да не изгори пилето отгоре.
Сложете в предварително загрята фурна.
Печете на 185 ° C за около 1 час и 10 минути.
Готово, може да сервирате пилето с гарнитура от зеленчуците в буркана.
Да ви е сладко!