Днес ви предлагаме една специална рецепта за печени картофи - ароматни, нежни и невероятно вкусни! При това за приготвянето им се изискват минимум продукти - картофи, чесън и мазнина, а освен това може да добавите подправки по желание. Опитате ли ги веднъж, със сигурност ще ги приготвяте поне през ден.
Чеснови картофки по португалски
Продукти:
8 средноголеми картофа
4 скилидки чесън
масло/зехтин
розмарин
едра морска сол
Приготвяне:
Изплакнете добре картофите и ги сварете в обелките, можете и на пара.
Препоръчително е да ги охладите напълно, но ако времето ви притиска, може и топли.
Обелете и нарежете чесъна на тънки филийки.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Изсипете малко зехтин или слънчогледово олио в съда за печене, поставете филийките чесън в него.
Поставете картофите плътно в тавичката и натиснете малко надолу с лъжица или преса за картофи - така че кората да се напука, но самите картофи да не загубят форма.
Поръсете със сол и розмарин (ако използвате пресен розмарин, отделете листата от клонките).
Поставете парче масло върху всеки картоф. Някои домакини предпочитат зехтин (около една чаена лъжичка за всеки картоф).
Пъхнете съда във фурната за 15-20 минути - докато се образува коричка.