Понеже тази торта я измислих много набързо, защото ми трябваше нещо бързо и кремообразно, първоначално нямаше име... Измислях различни имена, но всички бяха някак вече "изтъркани" и на шега между съпруга ми и мен името някак "изплува" на повърхността - Торта Корона .
Тортата е приготвена с турски бисквитки, сладкарска сметана и два слоя шоколад. Тази е по-малка, "семейна", а ако имате нужда от по-голяма, можете да увеличите дозата. Турските бисквитки са много крехки и по-малки като размер, така че идеално се вписаха в рецептата ми.
За по-малка торта с размери 30х20 см са ви необходими следните продукти:
Торта Корона
Необходими продукти:
300 г турски бисквитки (1 пакет - може да използвате и всякакви други бисквити с такъв грамаж)
100 г пудра захар
500 мл сладкарска сметана
400 г заквасена сметана
200 г шоколад за готвене
5 с.
5 супени лъжици прясно мляко или повече, ако е много гъсто
Начин на приготвяне:
Разделете бисквитите на три равни части. Най-добре е да имате форма 30х20 см, тавичка или нещо подобно. Можете също така да използвате форми с подобни размери, като 25x25 см, 23x33 см и др. Най-лесно ми е да направя всичко във форма, или в тава, а накрая просто обръщам тортата и махам фолиото. Вие направете това, което ви е най-лесно.
Заквасената сметана се смесва с пудрата захар, след което се разбива. Разбийте сладката сметана до пухкав крем, след това ги комбинирайте заедно със заквасената сметана и ги разбийте. Бисквитките не е необходимо да се накисват в прясно мляко, но зависи какви бисквити ще използвате. Поставете фолио на дъното на тавата, след което започнете да редите бисквити отгоре.
Разтопете шоколада с олиото, разбъркайте и добавете млякото и смесете. Отгоре бисквитите се намазват с една пета от готовия крем. Заравнете, след което намажете с половината от разтопения шоколад. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне малко.
След това след около 10 минути пак намажете с една пета от крема, подредете нов ред бисквити, пак крем, слой шоколад, след което изчакайте да стегне, после пак крем, третият ред бисквити, които може да напоите малко в млякото.
Покрийте тортата с част от крема, която сте запазили. Ако обръщате тортата върху чиния за сервиране, залейте горния слой бисквити с няколко лъжици мляко. Декорирайте по желание. Тортата е най-добре да се охлади за няколко часа преди сервиране.