Първи пласт:
150 гр. нарязани орехи
Втори пласт:
8 белтъка
200 гр. захар
2 с.л. мармалад от кайсии
1 пакетче ванилова захар
Трети пласт:
8 жълтъка
250 мл прясно мляко
10 супени лъжици захар
3 супени лъжици грис
250 гр. масло
Четвърти пласт:
2 пакетчета сметана
250 мл студено прясно мляко
Звучи екзотично, но е много лесен и дваж по-вкусен. Убедете се сами:
Покрийте тава за печене със стена 40 см с хартия за печене. Нарежете орехите на едро и ги подредете на дъното на тавата. Запечете ги за кратко, колкото леко да се зачервят.
Разбийте с миксер белтъците със захарта на твърд сняг. Добавете мармалада и ваниловата захар. С тази смес покрийте изпечените ядки в тавата. Печете във фурната за 15 минути на 200 градуса. След това изключете фурната и оставете сладкиша да постои вътре още 15 минути.
Поставете жълтъците в тенджера и към тях добавете млякото и захарта, след което варете на слаб огън, като бъркате периодично. Добавете гриса на тънка струйка и варете, докато сместа стане много гъста. Оставете я настрана да изстине. Добавете вътре маслото и разбийте с миксер, докато сместа стане равна.
Разбийте млякото и сметаната на прах до плътна маса.
Нанесете крема с жълтъците върху запечените белтъци и го заравнете хубаво. Над този пласт намажете разбитата сметана.
Може да украсите сладкиша по желание - с настърган шоколад, ядки и др.
Оставете го да престои в хладилника за няколко часа, а след това нарежете на кубчета.