Сладкото от сини сливи , приготвено по оригинална рецепта от узрели плодове, ще се превърне в достойна алтернатива на най-фините десерти, ако му добавите нещо толкова обикновено като малко шоколад!
Висококачественото какао на прах придава на сливовото сладко екзотично горчива нотка, която неочаквано хармонира с плодовия вкус, като идеално го допълва. Количеството какао може да варира по желание.
Пектинът от сливовата каша прави възможно постигането на плътна, еднородна консистенция, а кората на сливите дава пикантна стипчивост. Този невероятен десерт със сигурност ще зарадва деца и възрастни - няма да издържи дълго в килера ви. Ето и рецептата за най-вкусното сливово сладко с шоколадов сироп:
Сливово сладко с шоколад
Продукти:
1 кг сливи
400 гр.
4 с.л. лимонов сок
80 гр. какао на прах
От тези продукти се получава 1 половинлитров буркан със сладко
Приготвяне:
1. Измийте добре сливите. Нарежете на половинки. Отстранете костилките.
2. Изсипете половинките плодове в съд с незалепващо дъно.
3. Добавете захар, лимонов сок и какао на прах. Сокът може да бъде заменен с лимонена киселина. Ще са необходими 3-4 щипки.
4. Поставете съда върху плота на печката. Оставете да заври на среден огън. Сварете сливовата маса за 15 минути.
Изключете котлона. Оставете да изстине за 5-6 часа. Когато изстине, резените сливи ще попият шоколадовия сироп и сладкото ще има по-ярък вкус.
След посоченото време кипнете отново сладкото. Оставете го да къкри този път за 5-7 минути.
5. Стерилизирайте бурканите и капаците. Разпределете внимателно сладкото по бурканите, като внимавате да не намачкате сливите.
6. Затегнете капаците на бурканите и ги обърнете с главата надолу. Увийте с одеяло. Оставете да се охлади напълно.
Съхранявайте го в килера.