15 Януари 2025
361
Снимков материал: pixabay.com
Турска баница с локум: Традиционен десерт с аромат на уют и сладост
Турската кухня е известна с богатите си вкусове и разнообразие, а баницата с локум е един от онези десерти, които съчетават простота и изтънченост. Тази сладка баница е перфектният избор за любителите на изкушения с мек локум, хрупкави кори и ароматен сироп.
В следващите редове ще ви запознаем с рецептата и тънкостите на приготвяне на това изкушение.
Необходими продукти
- 500 г готови фини кори
- 250 г локум (изберете любимия си аромат – роза, портокал или лимон)
- 150 г разтопено масло (или смес от масло и олио)
- 100 г орехи (по желание, нарязани на дребно)
- 300 г захар
- 300 мл вода
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне
-
- Смесете водата и захарта в тенджера и ги загрейте на среден огън.
- След като сиропът заври, добавете лимоновия сок и ванилията. Оставете да къкри за 5-7 минути, докато се сгъсти леко.
- Махнете сиропа от огъня и го оставете да изстине напълно.
-
- Загрейте фурната на 180°C.
- Вземете една кора, намажете я с разтопено масло и поставете локумчета по дължината на единия край. Ако желаете, поръсете с орехи за допълнителен вкус.
- Навийте кората на руло и я поставете в намаслена тава. Повторете с останалите кори, докато всички са навити.
- Намажете навитите кори с разтопено масло отгоре, за да станат хрупкави при печене.
-
- Печете баницата в предварително загрятата фурна за около 30-35 минути или докато стане златиста.
-
- Извадете баницата от фурната и я оставете да изстине за 5 минути. След това я залейте равномерно със студения сироп.
- Оставете десерта да поеме сиропа за поне 1-2 часа преди сервиране.
Сервиране и наслада
Турската баница с локум се сервира нарязана на парчета, обикновено с чаша ароматен чай или кафе. Хрупкавите кори и сладкият локум създават перфектна хармония от вкусове.
Съвети за успех:
- За най-добър резултат използвайте качествен локум и пресни кори.
- Ако искате баницата да бъде още по-ароматна, добавете малко розова вода към сиропа.
- Съхранявайте я в хладилник, за да остане свежа за няколко дни.
Тази баница е не само лесна за приготвяне, но и гарантира възхитителен вкус, който ще впечатли всеки любител на сладките изкушения!
Редактор: Ива Христова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари