Турска баница с локум: когато към нежната сладост добавим хрупкава коричка, ядеш и ревеш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Десерти
Турска баница с локум: когато към нежната сладост добавим хрупкава коричка, ядеш и ревеш!
361
Снимков материал: pixabay.com
Турска баница с локум: когато към нежната сладост добавим хрупкава коричка, ядеш и ревеш!

Турска баница с локум: Традиционен десерт с аромат на уют и сладост

Турската кухня е известна с богатите си вкусове и разнообразие, а баницата с локум е един от онези десерти, които съчетават простота и изтънченост. Тази сладка баница е перфектният избор за любителите на изкушения с мек локум, хрупкави кори и ароматен сироп.

В следващите редове ще ви запознаем с рецептата и тънкостите на приготвяне на това изкушение.


Необходими продукти

За баницата:

  • 500 г готови фини кори
  • 250 г локум (изберете любимия си аромат – роза, портокал или лимон)
  • 150 г разтопено масло (или смес от масло и олио)
  • 100 г орехи (по желание, нарязани на дребно)

За сиропа:

  • 300 г захар
  • 300 мл вода
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне

  1. Приготвяне на сиропа:

    • Смесете водата и захарта в тенджера и ги загрейте на среден огън.
    • След като сиропът заври, добавете лимоновия сок и ванилията. Оставете да къкри за 5-7 минути, докато се сгъсти леко.
    • Махнете сиропа от огъня и го оставете да изстине напълно.
  2. Приготвяне на баницата:

    • Загрейте фурната на 180°C.
    • Вземете една кора, намажете я с разтопено масло и поставете локумчета по дължината на единия край. Ако желаете, поръсете с орехи за допълнителен вкус.
    • Навийте кората на руло и я поставете в намаслена тава. Повторете с останалите кори, докато всички са навити.
    • Намажете навитите кори с разтопено масло отгоре, за да станат хрупкави при печене.
  3. Печене:

    • Печете баницата в предварително загрятата фурна за около 30-35 минути или докато стане златиста.
  4. Добавяне на сиропа:

    • Извадете баницата от фурната и я оставете да изстине за 5 минути. След това я залейте равномерно със студения сироп.
    • Оставете десерта да поеме сиропа за поне 1-2 часа преди сервиране.

Сервиране и наслада

Турската баница с локум се сервира нарязана на парчета, обикновено с чаша ароматен чай или кафе. Хрупкавите кори и сладкият локум създават перфектна хармония от вкусове.


Съвети за успех:

  • За най-добър резултат използвайте качествен локум и пресни кори.
  • Ако искате баницата да бъде още по-ароматна, добавете малко розова вода към сиропа.
  • Съхранявайте я в хладилник, за да остане свежа за няколко дни.

Тази баница е не само лесна за приготвяне, но и гарантира възхитителен вкус, който ще впечатли всеки любител на сладките изкушения!

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft