Турските тестени изделия са известни по цял свят с уникалния си вкус, а южните ни съседи винаги са иновативни, когато става въпрос за нови, подобрени версии на стари рецепти за солени или сладки вкусотии. Този път ви представяме рецептата на Фатма за бърза и лесна баница с готови кори , за която тя твърди, че буквално всеки, който я опита, веднага иска рецептата.
Всеки знае как се приготвя баница с готови кори , но тайната на успеха на Фатма е в заливката, с която замазва корите. След изпичане баницата е мека като дунапрен, но отвън е с тънка хрупкава коричка. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие Турската баница на Фатма:
Турската баница на Фатма
Продукти:
500 гр. готови тънки кори за баклава (общо 28 кори)
олио за намазване на корите
За плънката:
3 средно големи картофа
6-7 с.
1 глава лук
по 1 ч. л. доматено пюре, сол, черен пипер, лют червен пипер
За заливката:
125 мл прясно мляко
125 мл олио
1 яйце
1 ч. л. сол
200 мл газирана вода
Приготвяне:
Първо пригответе плънката. Сварете картофите и ги пасирайте. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в 6-7 с. л. олио. Когато омекне, добавете доматеното пюре и варете още малко, след което добавете подправките.
Посолете, разбъркайте добре, след което към пюрето добавете така приготвения лук заедно с олиото. Разбъркайте, докато се абсорбира в картофите и се включи напълно. Пълнежът е готов, значи е време да приготвим заливката.
ЗА ЗАЛИВКАТА: В дълбока купа сложете млякото, олиото, яйцето и солта, след което разбъркайте с кухненска бъркалка до получаване на еднородна смес. Накрая добавете една чаша газирана вода. Разбъркайте, за да се комбинират.
На работната маса отворете корите и ги пребройте. В зависимост от това колко листа имате, направете план как ще ги разделите. По принцип турските опаковки съдържат 28 тънки кори, така че за тази баница се използват 4 кори за 7 рула. Поставете една кора върху работната повърхност и я намажете с малко олио по цялата повърхност.
Върху нея се поставя втората кора, която също се намазва с олио. Покрива се с третата кора, която се намазва с няколко лъжици от готовия дресинг. Накрая сложете четвъртата кора. Покрийте я с дресинга, както предишната, след което сложете плънка в единия край и завийте на руло.
Повторете процедурата с всички останали кори: две кори се намазват само с олио, а две кори със заливка, пълнят се и се навиват на руло. Така приготвените рула се нареждат в тава, застлана с хартия за печене, и се заливат с останалата част от заливката.
Баницата се пече в загрята фурна на 200 градуса за 40-45 минути.