Турската баница на Фатма с готови кори: „Не преувеличавам, като ви кажа, че всички искат моята рецепта“

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Турската баница на Фатма с готови кори: „Не преувеличавам, като ви кажа, че всички искат моята рецепта“
Турската баница на Фатма с готови кори: „Не преувеличавам, като ви кажа, че всички искат моята...
237062
Турската баница на Фатма с готови кори: „Не преувеличавам, като ви кажа, че всички искат моята рецепта“
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Турските тестени изделия са известни по цял свят с уникалния си вкус, а южните ни съседи винаги са иновативни, когато става въпрос за нови, подобрени версии на стари рецепти за солени или сладки вкусотии. Този път ви представяме рецептата на Фатма за бърза и лесна баница с готови кори , за която тя твърди, че буквално всеки, който я опита, веднага иска рецептата.

Всеки знае как се приготвя баница с готови кори , но тайната на успеха на Фатма е в заливката, с която замазва корите. След изпичане баницата е мека като дунапрен, но отвън е с тънка хрупкава коричка. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие Турската баница на Фатма:

турската баница на Фатма

Турската баница на Фатма

Продукти: 

500 гр. готови тънки кори за баклава (общо 28 кори)

олио за намазване на корите

За плънката:

3 средно големи картофа

6-7 с.

л. олио

1 глава лук

по 1 ч. л. доматено пюре, сол, черен пипер, лют червен пипер

За заливката:

125 мл прясно мляко

125 мл олио

1 яйце

1 ч. л. сол

200 мл газирана вода

Приготвяне: 

Първо пригответе плънката. Сварете картофите и ги пасирайте. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в 6-7 с. л. олио. Когато омекне, добавете доматеното пюре и варете още малко, след което добавете подправките.

картофена плънка

Посолете, разбъркайте добре, след което към пюрето добавете така приготвения лук заедно с олиото. Разбъркайте, докато се абсорбира в картофите и се включи напълно. Пълнежът е готов, значи е време да приготвим заливката.

ЗА ЗАЛИВКАТА: В дълбока купа сложете млякото, олиото, яйцето и солта, след което разбъркайте с кухненска бъркалка до получаване на еднородна смес. Накрая добавете една чаша газирана вода. Разбъркайте, за да се комбинират.

заливка за баница

заливка с газирана вода

На работната маса отворете корите и ги пребройте. В зависимост от това колко листа имате, направете план как ще ги разделите. По принцип турските опаковки съдържат 28 тънки кори, така че за тази баница се използват 4 кори за 7 рула. Поставете една кора върху работната повърхност и я намажете с малко олио по цялата повърхност.

намазване кори

приготвяне баница

Върху нея се поставя втората кора, която също се намазва с олио. Покрива се с третата кора, която се намазва с няколко лъжици от готовия дресинг. Накрая сложете четвъртата кора. Покрийте я с дресинга, както предишната, след което сложете плънка в единия край и завийте на руло.

навиване кори за баница

Повторете процедурата с всички останали кори: две кори се намазват само с олио, а две кори със заливка, пълнят се и се навиват на руло. Така приготвените рула се нареждат в тава, застлана с хартия за печене, и се заливат с останалата част от заливката. 

заливане на баница

Баницата се пече в загрята фурна на 200 градуса за 40-45 минути. 

турска баница с картофи

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft