Есен е, а какво по-добро време от това, за да приготвим любимата зимнина на всички българи - лютеницата ? Днес имаме за вас специална рецепта за Турска лютеница , която е истински връх на домашната продукция.
Чудесна е върху филийка, за барбекю, скара, риба, макарони и пр. Ето и лесната рецепта за домашна турска лютеница :
Турска лютеница
Продукти:
3 кг домати
1 кг червени чушки
250 грама зелени чушки
2 глави чесън
магданоз
1 супена лъжица сол
1 чаша (200 мл) зехтин
1 чаша (200 мл) 9% оцет
Приготвяне:
1.
2. Сложете голяма тенджера на котлона, налейте вътре олио и оцет.
Оставете сместа да заври и добавете доматите.
3. Разбъркайте, оставете сместа да заври.
Задушавайте 35-40 минути или повече, в зависимост от това колко гъст сос искате да получите.
4. Междувременно нарежете чушките и пасирайте.
5. Смачкайте чесъна по същия начин с пасатор.
Магданозът се нарязва на ситно.
6. Добавете смлените чушки към тенджерата с домати, след това зелените чушки, чесъна и магданоза.
Разбъркайте, добавете сол на вкус.
Варете още 15 минути.
7. Стерилизирайте буркани и капаци.
8. Разпределете лютеницата в бурканите.
Избършете ръбовете с чиста кърпа и завийте.
9. Обърнете бурканите с главата надолу.
Оставете ги да се охладят и съхранявайте на тъмно и хладно място.
Желаем ви добър апетит! :-)