Турската свекърва маринова лука по нов за мен начин и направо ме спечели с тази рецепта

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Турската свекърва маринова лука по нов за мен начин и направо ме спечели с тази рецепта
Турската свекърва маринова лука по нов за мен начин и направо ме спечели с тази рецепта
33584
Турската свекърва маринова лука по нов за мен начин и направо ме спечели с тази рецепта
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Домашният маринован лук със сладко-кисел вкус се съчетава добре със зеленчуци, гарнитури, сандвичи и, разбира се, месо. И определено трябва да опитате такова хрупкаво предястие. В крайна сметка тук има много малко съставки и готвенето ще отнеме само няколко минути.

„Защо изобщо да правя лука на туршия?“ 

Причините за това са няколко. Да, понякога искате да усетите приятната горчивина на лука, но това не трябва да прекъсва вкуса на основното ястие. Маринованият лук е добър, защото губи миризмата и прекомерната си пикантност, става по-мек, придобива пикантност и се съхранява по-дълго.

ДОМАШЕН МАРИНОВАН ЛУК
Турски маринован лук

Различава се с използването на шмак(рустафина) - подправка с кисел вкус от смлени плодове. Шмакът (рустафина) е популярен в турската кухня като дресинг за салати и подправка за барбекю.

Червените плодове от храста осигуряват големи ползи за здравето, заменят лимона и оцета в маринатите, поддържат готвената храна свежа в горещ климат и я озаряват с богатия си цвят.

СЪСТАВКИ

  • 500 г червен лук
  • 30 г шмак
  • връзка магданоз
  • сол

ПОДГОТОВКА

  • Нарежете лука на тънки пръстени.
  • Прехвърлете в дълбока купа, посолете и запомнете с ръце.
  • Оставете настрана за 15 минути, за да освободите горчивината.
  • Залейте с вряща вода за минута. След това изплакнете със студена вода.
  • Накълцайте ситно магданоза.
  • Добавете шмак на прах и разбъркайте. Ако не можете да намерите шмак, можете да я замените със смес от лимонова кора и смлян пипер.

Маринован лук за салати

СЪСТАВКИ

  • 1 глава лук
  • 5 супени лъжици оцет
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 2 зърна бахар 
  • 1 карамфил
  • 150 мл вода

ПОДГОТОВКА

  • Обелете лука и го нарежете на тънки пръстени.
  • Прехвърлете пръстените лук в купа и покрийте с вряща вода за 1 минута.
  • Хвърлете лука върху сито и отцедете врящата вода.
  • Смесете захар, студена преварена вода, сол и оцет в купа, докато се разтвори.
  • Изсипете маринатата върху лука и добавете карамфила и пипера. Ако не харесвате карамфил, добавете любимите си подправки, както искате.
  • Оставете да се маринова за 40 минути.
  • Лукът се оказва хрупкав, сладникав, без мирис и горчивина, присъщи на суровия лук. Той приятно придава вкус на гъби, месо и риба, а също така служи като неразделна част от много салати .

Лук в гореща марината

СЪСТАВКИ

  • 500 г червен лук
  • 250 мл винен оцет
  • 140 г захар

ПРИГОТВЯНЕ

  • Първата стъпка е да обелите зеленчуците. Разбира се, можете да вземете бял лук, това няма да повлияе на вкуса. Но с червения лук, трябва да признаете, изглежда много по-апетитен.
  • Нарежете лука на полупръстени и поставете в буркан.
  • Изсипете оцета в отделна тенджера, добавете захар и сложете на огъня. Можете да добавите карамфил, няколко зърна черен пипер или дори дафинов лист. Макар и без тези подправки, маринатата се оказва отлична.
  • Оставете маринатата да заври, след което добавете лука.
  • Охладете буркана до стайна температура и това е!
  • Такава заготовка ще стои в хладилника няколко седмици. Това хрупкаво ястие ще бъде чудесно допълнение към салатите, можете да му се насладите на открито с барбекю или у дома с херинга или просто с хляб. Във всеки случай се получава вкусно.

Лимон с маринован лук

Оцетът често се използва в кисели краставички и е добър консервант, но, за съжаление, не всеки се възползва. Можете да замените оцета  с естествени продукти с достатъчна киселинност, например лимон.

СЪСТАВКИ

  • 1 лимон
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. растително масло
  • 0,25 мл вода
  • пресни подправки на вкус

ПОДГОТОВКА

  • Изцедете лимоновия сок.
  • Смесете преварена вода със сол, растително масло, захар и лимонов сок.
  • Нарежете лука на тънки пръстени.
  • Изсипете маринатата върху лука. Ще бъде готов след около час.

Лукът стимулира апетита, нормализира храносмилането, има тонизиращ ефект върху тялото, а също така служи като естествен антисептик и противовъзпалителен агент, помагайки за ефективна борба с микробите. Яжте домашен маринован лук, приготвен по нашите рецепти и бъдете здрави!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft