От грис можете да приготвите не само обичайната (и необичана от много деца) каша. В края на краищата, умелите домакини от грис могат да приготвят бисквитки и вкусни кифлички, пайове и дори "мързеливи кнедли" в микровълновата печка.
И днес ще ви кажем как да направите десерт със захарн сироп, рецептата, която също съдържа грис.
Турските готвачи приготвят този популярен сладък "Yanyk Sheker" само по този начин и по никакъв друг начин. Така че защо да не откриете ново ястие за себе си?
РЕЦЕПТА
СЪСТАВКИ
- 1 литър мляко
- 2 с.л. + 6 с.л. захар
- 1 чаша грис
- 3 яйца
- корите на 2 лимона
- сок от един лимон
- малко ядки за декорация
ПОДГОТОВКА
На първо място, смесете яйца с две чаши захар в един съд. След това добавете грис и разбъркайте до гладка смес.
В отделен съд натриваме кора от лимони.
Добавете мляко към сместа (от първия съд) и я поставете на огъня. Само не забравяйте да разбърквате. Когато започне да ври, добавете кората от лимон.
Сварете гриса и покрийте, за да остане топъл.
В малка тенджера комбинирайте 6 супени лъжици захар и лимонов сок. След това сложете на огъня и варете до потъмняване. След това изсипете тази "варена захар" в подготвена форма.
Поставете тестото в следващия слой във формата и го разпределете равномерно. След това сложете във фризера за един час.
Сега остава само да извадите ясладкиша от фризера, да го обърнете и украсите с шам-фъстъци или смлени лешници например. Добър апетит!
Такъв десерт може да бъде замразен. За целта се държи във фризера цяла нощ и преди сервиране се прехвърля в хладилника за един час. Тогава ястието изглежда като истински сладолед . Децата определено ще бъдат във възторг.
Освен това всяка порция от такъв десерт може допълнително да се поръси със смлени ядки. Но ето, нека всеки експериментира по свой вкус.
Що се отнася до количеството захар, турските сладкиши винаги се отличават със сладостта си. И ако не искате десертът да се получи прекалено сладък, тогава вместо 2 чаши можете да вземете само една за готвене (или дори половин чаша). И можете да вземете всякакви ядки.