500 мл топло прясно мляко
140 мл олио
10 супени лъжици кисело мляко
2 белтъка
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
2 супени лъжици винена киселина
2 пакетчета суха мая
1 кг (+/-) брашно
малко разтопено масло, олио или маргарин за намазване на корите
Плънка:
600 гр. кайма
1 глава лук
1 голям варен картоф
сол, риган, черен пипер, сухи подправки на вкус и масло
по желание: люта чушка, ситно нарязана или настъргана
За намазване:
2 жълтъка
4 супени лъжици олио
сусам за поръсване
Маята се смесва с част от захарта, малка част от млякото и щипка брашно, и се оставя 5 минути, за да се активира.
В съда, в който ще месите, се смесват първо течните съставки за тестото, след което се добавя и останалите продукти плюс маята. Накрая постепенно добавете брашното и омесете тесто. Покрийте и оставете на топло да удвои обема си.
През това време за кратко запържете ситно нарязания лук, добавете каймата и подправете. След като месото се позапържи, добавете настъргания картоф и дръпнете тигана настрана да се охлади.
От тестото късайте парчета с размер по желание. Всяко парче разточете на тънка елипса, намажете с мазнина по избор, поставете в началото от плънката и навийте на кифличка, като леко извиете краищата навътре, за да заприлича на полумесец.
Подредете кифличките в намазнена тава, намажете всяка с разбитите с олио жълтъци, поръсете със сусам и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути, докато получат красив цвят отгоре.