ТУРСКИ МЕКИЦИ: Цяла година я търся тази рецепта, по-вкусни не сме яли!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ТУРСКИ МЕКИЦИ: Цяла година я търся тази рецепта, по-вкусни не сме яли!
ТУРСКИ МЕКИЦИ: Цяла година я търся тази рецепта, по-вкусни не сме яли!
60959
ТУРСКИ МЕКИЦИ: Цяла година я търся тази рецепта, по-вкусни не сме яли!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Турците са известни със своите рецепти за тестени изделия - спомнете си само за баклавата или великолепната ачма! Днес ви предлагаме да опитате една нова вкусотия от Ориента - Турски мекици , които са невероятно меки, ухаят разкошно и се приготвят изненадващо лесно от продукт, който едва ли ще ви хрумне да използвате в тесто:

Турски мекици

Продукти:

  • 400 гр. картофи
  • 200 мл от водата, в която са се варили картофите
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 яйце
  • 10 гр.
суха мая
  • 600-650 гр. брашно
  • 2 супени лъжици олио
  • Пълнеж:

    • 500 г кайма
    • 1 глава лук
    • сол и подправки на вкус
    • 50 мл преварена вода
    • олио за пържене

    Приготвяне:

    Картофите се обелват и нарязват на кубчета с приблизително еднаква големина (за да се сварят равномерно), заливат се с вода и се варят до омекване. Запазете една чаша от течността и намачкайте картофите.

    В пюрето добавете 200 мл от течността (една чаша, която сте отделили), разбъркайте, добавете сол и захар, едно яйце и суха мая. Разбъркайте всичко добре, за да се разтворят съставките, след което започнете постепенно да добавяте брашното.

    Меси се на ръка, докато стане компактно, след което се наливат 2 с. л. олио и се меси още малко, за да стане гладко. Покрийте и оставете на топло място да ферментира за 40 минути или докато добре удвои обема си.

    тесто турски мекици

    ЗА ПЛЪНКАТА: лукът се нарязва на ситно или се блендира, добавя се каймата, посолява се и се подправя на вкус, залива се с 50 мл вряща вода, след което се омесва на ръка до гладка смес. Оставете в хладилника да почине, докато обработите тестото.

    плънка от кайма

    Втасалото тесто се разстила върху работен плот и се разделя на 12 части, като всяка част се оформя на топка. След това сплескайте всяка част с ръцете си.

    питки от тесто

    Плънката от кайма се разделя на 12 части и от всяка се оформя топка, която се поставя върху всяко парче тесто. Внимателно затворете тестото, като отново оформите топчета.

    тесто с плънка

    След това всяка пълнена топка поръсете с малко брашно и я разтегнете малко с пръсти, за да стане тънка като палачинка. Покрийте ги и ги оставете да починат 5-10 минути.

    питки с кайма

    След това ги изпържете една по една в тиган с олио на дълбочина 1-2 см, загрято на умерена температура до приятен загар от двете страни. 

    мекици с кайма

    Да ви е сладко!

    турски мекици

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft