Влажна торта или Ислак Кек - това е името на една шеметна турска вкусотия , нещо средно между реване и шоколадова торта . Невероятна мекота, сочност и наситено шоколадов вкус - можеш ли да мечтаеш за нещо по-хубаво? Ето и рецептата за прочутия турски мокър кекс :
Турски мокър кекс (Ислак Кек)
Продукти:
3 яйца
180 гр.
300 мл прясно мляко
100 мл олио
200 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилова захар
3 с.л. какао
пресни череши
Шоколадова заливка:
250 мл прясно мляко
50 гр. масло
100 гр. захар
2 с.л. какао
Приготвяне:
Разбийте захарта с яйцата до пухкавост, добавете олиото и млякото, разбъркайте. Добавете сухите съставки, разбъркайте, така че да няма бучки. Добавете черешите последно. Изсипете тестото във форма (намазана с масло) и изпечете кекса за 25-30 минути на 180 градуса.
Смесете всички съставки за заливката в тенджера и варете, като разбърквате от време на време, до завиране. Нарежете готовия топъл блат и го залейте с гореща заливка - трябва да попие напълно.
Оставете сладкиша да се охлади и го украсете по ваш вкус - с натрошени ядки, кокос, плодове и пр.
Да ви е сладко!