Този турски плачещ шоколадов сладкиш ще ви поглези с финия си вкус и ще ви убеди, че южните ни съседи са майстори в приготвянето на всякакви сладости! Сочен, умерено сладък и с наситен шоколадов вкус - какво повече може да иска човек от един десерт? Интересното име идва от специфичната заливка, с която се напоява блатът след изпичането. Ето рецептата:
Турски плачещ шоколадов сладкиш
Продукти:
- 3 яйца
- 3 супени лъжици захар
- 50 мл масло
- 100 мл мляко
- 200 гр.
За соса:
- 2 чаши мляко от 200 мл
- 120 гр. шоколад
- 3 супени лъжици захар
Приготвяне:
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците разбийте на пухкав сняг с 3 с.л. захар.
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и гриса в белтъците, добавете жълтъците и разбъркайте леко с шпатула, за да не спадне обемът на сместа. Прибавете прясното мляко и разтопеното масло (може и олио) и отново разбъркайте.
Изсипете готовото тесто в тавичка, покрита с хартия за печене, и загладете.
Изпечете сладкиша в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути (проверявайте готовността с клечка).
За соса: Загрейте млякото с шоколада и захарта, докато шоколадът се разтопи.
Залейте охладения сладкиш с горещия шоколадов сос и оставете да попие хубаво няколко часа.
Поднесете сладкиша, нарязан на кубчета:
Да ви е сладко!