Не преставам да се учудвам колко общо има нашата и турската кухня . Оказва се, че пълнени чушки наистина съществуват и при тях и рецептата им е в пъти по- вкусна ! Рецептата ми беше донесена от приятел, който често ходеше да почива в гореща страна и се срещаше с местните там. Сега приготвям само така пълнените чушки !
Най-добрите подправки за използване са магданоз и кориандър. Но никой не забранява да експериментирате и да добавяте други. Не пропускайте да опитате да сервирате ястието с кисело мляко. Ще се окаже много необичайно и вкусно!
Съставки
чушка 8 бр.
Домати 2 бр.
Морков 1бр.
Телешка кайма 400 гр
Ориз 100 g
Вода 150 мл
Сол 0,5 ч.л.
дафинов лист 1
подправки на вкус
Слънчогледово олио на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Червен пипер на вкус
Подготовка
Обелете и настържете морковите на едро ренде, нарежете лука на кубчета. Загрейте растително масло в тиган, изпратете лука там и запържете до полупрозрачност. След това добавете морковите и варете още 2 минути.
Изсипете каймата в тигана и я запържете със зеленчуците за 2-3 минути. Сега добавете измития предварително ориз, разбъркайте, добавете сол, черен пипер и червен пипер. Налейте вода, разбъркайте, покрийте и оставете да къкри, докато оризът се сготви - около 10-15 минути. Към пълнежа добавете нарязани подправки
Изчистете чушките и отстранете семената. Нарежете доматите на колелца. Напълнете чушките с плънката, като ги „покриете“ с резен домат. Поставете върху намазнена тава за печене.
Намажете чушката с растително масло и добавете малко вода. Печете 50 минути на 180 ° С. Не пропускайте момента, в който пиперът започва да кафенее, полейте го с няколко лъжици от сокът от тавата за печене, покрийте с фолио и гответе допълнително.