И ние не можахме да устоим на тези Златни хапчици със сирене! Както всичко турско, те също са уникално вкусни, а приготвянето им никак не е трудно, ако следвате точно стъпките, изброени по-долу. Приложили сме и подробни снимки, по които да се ориентирате, докато готвите.
Златни хапчици със сирене
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ (измерени с чаша от 200 мл):
- 1 чаша топло мляко
- 2 чаши топла вода
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 яйце
- 1 супена лъжица суха мая
- 6 чаши брашно (около 600 гр.)
За плънката (по желание):
- 500 г дребно (фета) сирене
- 1 връзка пресен магданоз (може да го пропуснете)
За намазване на тестото:
- 125 г масло
- 60 мл олио
И още:
- 1 яйце
- сусам, кимион, черен кимион...
Приготвяне:
Смесете хладкото мляко и водата в дълбок съд, добавете маята, захарта, олиото и яйцето със стайна температура. Разбъркайте добре, след което сипете солта и започнете постепенно да добавяте брашното. Разбъркайте с лъжица.
Когато тестото се сгъсти, омесете тестото на ръка. Трябва да е меко, но да се отделя лесно от стените на купата. Покрийте с найлоново фолио и оставете на топло да втаса за 40 минути.
Снимка: YouTube
За плънката: смесете съставките. За намазване: разтопете маслото и го смесете с олиото.
Снимка: YouTube
Втасалото тесто премесете малко върху набрашнен плот, след което го разделете на 10 части. Всяка оформете на топка. Покрийте ги с плик и ги оставете да починат 10 минути.
Снимка: YouTube
Вземете една топка и я разточете на голяма тънка кора. При нужда се поръсва с брашно, за да не залепва. Намажете кората с разтопената мазнина, след което започнете да я сгъвате като за бутер тесто (вижте снимката по-долу, трябва да се получи "плик").
Снимка: YouTube
Намажете всяка нова повърхност със смес от масло и олио при сгъване. Подредете опакованите "пликове" под фолио, за да не изсъхнат, докато разточвате останалото тесто.
След това вземете първия плик и леко го разтеглете с точилка.
Снимка: YouTube
Наредете плънката по дължина.
Внимателно навийте на руло и подредете върху тава, застлана с хартия за печене.
Снимка: YouTube
Нарежете рулцата на по-малки парчета, като кифлички (хапчици). Намажете отгоре с разбито яйце и по желание поръсете със семена.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до приятен загар.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!