ТУРСКИ ХЛЯБ-БАНИЦА, пълен със сирена! Даже в пекарната не знаят тази рецепта - невероятно вкусно и се прави лесно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ТУРСКИ ХЛЯБ-БАНИЦА, пълен със сирена! Даже в пекарната не знаят тази рецепта - невероятно вкусно и се прави лесно!
ТУРСКИ ХЛЯБ-БАНИЦА, пълен със сирена! Даже в пекарната не знаят тази рецепта - невероятно вкусно...
43428
ТУРСКИ ХЛЯБ-БАНИЦА, пълен със сирена! Даже в пекарната не знаят тази рецепта - невероятно вкусно и се прави лесно!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Може да се направи като пица, баница или като хляб... Не знам защо не го продават в пекарните, прекалено е вкусно и толкова лесно за приготвяне. Ако ви идват гости или имате нужда от вкусно предястие, този хляб-баница  е правилният избор.

Рецептата използва пълнеж от сирене чедър и сирене фета, но по желание можете да добавите спанак, манголд, настърган морков, настъргана шунка или нещо подобно. И преди сме публикували подобна хлебна баница , а този път рецептата е представена от Халиме от Турция, майка на три деца, която е във възторг от резултата. 

Турски хляб-баница

Продукти (за тесто):

100 мл топла вода

100 мл топло прясно мляко

1 чаена лъжичка суха мая (5 г)

1 пълна лъжица захар (20 г)

3 супени лъжици олио

1 яйце със стайна температура

1 чаена лъжичка сол (8 г)

360 г брашно

За плънката:

300 г сирене чедър

200 г сирене фета

За намазване:

1 жълтък + 1 ч.

л. олио

малко настърган кашкавал (една шепа)

Приготвяне: 

В дълбока купа се смесват топло мляко и вода (да са хладки, а не горещи), след което се добавят захарта и маята и се разбърква, докато съставките се разтворят. След това добавете олиото и яйцето, което е престояло на стайна температура.

смес мая

След като сте изгладили сместа, започнете постепенно да добавяте брашното със солта, като през цялото време бъркате с лъжица/шпатула или с миксер, който има специални приставки за месене на тесто. Това тесто е доста меко и лепкаво, така че не го месете на ръка.

лепкаво тесто

Покрийте тестото със стреч прозрачно фолио, след което го оставете на топло, докато втаса и удвои обема си. През това време пригответе плънката: настържете сиренето (дръжте едната шепа настрана), а сиренето фета натрошете с вилица.

плънка сирене

Смесете двата вида сирене и леко съберете съдържанието с длани, за да оформите топка. Не натискайте твърде силно. 

топка сирена

С помощта на шпатула разстелете втасалото тесто върху набрашнена повърхност, след което с набрашнени пръсти (или шпатула) леко го омесете, за да оформите топка.

питка тесто

С помощта на дланите разтегнете тестото във формата на диск, поставете "топката" сирене в средата, след което я покрийте с тестото от всички страни. Сплескайте го малко, след което прехвърлете тестото върху лист хартия за печене (поръсете малко сирене) и го разтеглете още малко с длани.

плънка от сирене

точено тесто

Минава се с точилка, за да се получи тънка кора с дебелина около "два пръста".

разбито яйце

 

Заедно с хартията прехвърлете тестото в тава, покрийте го и оставете да почине за 15-20 минути, след което го намажете с разбит жълтък и отгоре поръсете с малко сирене (едната шепа, която сте отделили).

тесто със сирене

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути или докато добие приятен златист цвят в зависимост от фурната. 

питка кашкавалка

Да ви е сладко!

питка сирена

хляб баница

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft