Туршия 100-те чушки - единствената зимнина, която ядат у дома. Колкото и буркана да направя, не им прощават, ама е голяма вкусотия:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Туршия 100-те чушки - единствената зимнина, която ядат у дома. Колкото и буркана да направя, не им прощават, ама е голяма вкусотия:
Туршия 100-те чушки - единствената зимнина, която ядат у дома. Колкото и буркана да направя, не...
317374
Източник: 24 часа
Туршия 100-те чушки - единствената зимнина, която ядат у дома. Колкото и буркана да направя, не им прощават, ама е голяма вкусотия:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес ви представяме една изпитана рецепта от старите готварски книги - Туршия 100-те чушки . Името й, както се досещате, идва от количеството пиперки, използвани в рецептата.

Рецептата е предоставена от Пепа Стоева, читателка на в-к "24 часа", която участва с нея в рубриката Гастрогуру. Ето какво пише самата читателка за тази рецепта от тефтерите на майка си:  “Преди години 100 чушки са били мярката за една доза от нея. Тъй като те са различни по големина, аз съм си направила пропорция за 1 кг печени чушки. За консервирането в буркани имам предвид, толкова чушки се събират в 1 буркан Омния”, пише тя.

 Непременно опитайте да направите мариновани чушки по тази рецепта тази година и ще си ги приготвяте често-често. Ето как се прави прочутата туршия 100 чушки :

Туршия 100-те чушки

Продукти:

10 кг средни сурови червени чушки/пиперки (около 100 броя)

10 средноголеми моркова

4-5 глави чесън (обелени скилидки)

100 гр.сол

150 гр.захар

350 мл олио

200 мл оцет

голяма връзка магданоз 

Приготвяне:

Почистваме чушките от семената и ги изпичаме. Прибираме ги в голям съд с капак или в найлон, за да се задушат, а след това ги обелваме. Слагаме обелените чушки в дълбок съд (тава или тенджера). Прибавяме обелените скилидки чесън, солта и захарта, нарязаните на кръгчета почистени моркови, олиото, оцета и ситно нарязания магданоз. Разбъркваме внимателно, за да не се разкъсват чушките, и покриваме съда с капак (или свежо фолио).

Прибираме го в хладилника за 3 ч. През това време разбъркваме 2-3 пъти внимателно.

Редим чушките в буркани, като между тях слагаме и моркови, и чесън. Пълним бурканите до ръба с чушки и доливаме с останалата марината. Затваряме с капачки и стерилизираме за 10 мин след завирането на водата

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft