Туршията е най-популярната зимнина във всеки български дом. Дори сами да не затваряте буркани, най-вероятно имате някоя грижовна майка или баба, която редовно ви снабдява с вкусната зимнина.
Туршия Всичко по 2
Необходими съставки:
- 2 кг домати (може да са зелени, розови или червени)
- 2 кг чушки
- 2 кг карфиол
- 2 кг моркови
- 2 кг краставици
За саламурата:
- Сол – малко повече на вкус
- Вода – колкото може да се побере в пълна купа зеленчуци
Приготвяне:
Измийте добре зеленчуците. Срежете чушките отгоре малко с нож. Набодете доматите на 2-3 места. Отрежете краищата на краставиците. Разделете карфиола на едри цветчета. Обелете моркова и отрежете леко краищата.
Поставете найлонов плик в купа, така че краищата леко да излизат извън купата.
Снимка: youtube
Наредете зеленчуците: ред краставици, моркови, чушки, домати и карфиол. Повтаряйте подреждането, докато изразходвате съставките.
Напълнете купата с вода. След това изсипете водата в друг съд и добавете в нея морска сол, така че саламурата да е малко по-солена от обикновено.
Разбъркайте добре, за да се разтвори солта. Не е необходимо саламурата да се вари.
След това течността се връща в купата със зеленчуците. По време на мариноването зеленчуците ще попият излишната сол. Оставя се на студено да се маринова.
Снимка: youtube
Забележка: Чрез завързване на найлоновия плик зеленчуците остават под саламурата, така че не се образува бяла повърхност над зеленчуците. Когато туршията втаса и започнете да я използвате, трябва да намалите нивото на завързване на плика.
Можете да увеличите количеството на съставките, ако е необходимо.
Снимка: youtube