Може ли зима без туршийка? Всеки истински българин ще отговори с категорично "Не!" Ако все още си нямате любима рецепта за зимна туршия , днес ви предлагаме да опитате тази Туршия всичко по две - 100% вкус и никакви консерванти, гаранция за качество и свежест!
Туршия Всичко по две
Необходими продукти:
- 2 кг домати (може зелени, розови или червени)
- 2 кг чушки
- 2 кг карфиол
- 2 кг моркови
- 2 кг краставици
За саламурата:
- сол - на вкус
- вода - колкото може да се събере в бидонче, пълно със зеленчуци
Начин на приготвяне:
Измийте добре зеленчуците. Срежете чушките отгоре малко с нож. Набодете доматите на 2-3 места. Отрежете краищата на краставиците. Разделете карфиола на едри цветчета. Обелете моркова и леко отрежете краищата.
Поставете голям найлонов плик в бидончето (или съда), в което ще приготвяте туршията, така че краищата леко да излизат извън купата. Наредете зеленчуците: ред краставици, моркови, чушки, домати и карфиол. Повтаряйте подреждането, докато изразходвате съставките.
Напълнете съда с вода. След това изсипете водата в друг дълбок съд и добавете морска сол, така че саламурата да е малко по-солена от обикновено. Разбъркайте добре, за да се разтвори солта. Не е необходимо разтворът да се вари. Саламурата се връща в бидона със зеленчуците.
Забележка: Чрез завързване на найлоновия плик зеленчуците остават под саламурата, така че не се образува бяла повърхност над зеленчуците. Когато туршията втаса и започнете да я консумирате, трябва да снижите нивото на завързване на плика, така че зеленчуците винаги да са добре потопени в саламура.