Мариновани домати, краставици, чушки... няма да изненадате никого с подобен тип зимнина . Но маринованите картофи наистина са нещо ново и интересно. Картофите, приготвени по тази рецепта, могат да служат както като самостоятелно ястие, така и като съставка за любимата на всички салата Оливие (или по нашему руска салата), винегрет и други салати.
Ето необходимите продукти за тази вкусна Туршия от картофи :
Мариновани картофи
Продукти:
За един буркан от 1,5 литра ще ви трябва:
- картофи - 1 кг;
- люта чушка 1,5 бр;
- моркови - 1 брой;
- дафинов лист - 1 брой;
- чесън - 4 скилидки;
- семена от копър - 1 ч.л.;
- 5 вида ароматен пипер (черен, бял, зелен, розов, бахар) - 1 ч.л.;
- захар - 1 ч.л.;
- едра сол - 2 супени лъжици;
- оцет (70%) - 1 ч.л.
Приготвяне:
Картофите се заливат с вряла вода, слагат се на силен огън и след като заври се варят 3-4 минути.
Вземете малки картофи. Ако картофите са големи, те трябва да бъдат нарязани наполовина.
На дъното на буркан от 1,5 литра се слагат дафинов лист, копър, чесън, моркови, люти чушки. Напълнете бурканите с картофи, добавете отгоре захар, сол и оцет.
Напълнете бурканите с вряща вода и затворете плътно капаците. Оставете заготовките, докато изстинат напълно, след което ги съхранявайте на прохладно и тъмно място. Предястието ще бъде готово за сервиране след 2 седмици.