Има ли по-обичана закуска от пухкавия тутманик със сирене ? Може би го конкурира само вездесъщата баница. Днес сме ви приготвили изпитана рецепта за домашен тутманик , която е и лесна, и сполучлива.
Тутманик с газирана вода
Продукти:
500 гр.брашно
1 малка бутилка газирана вода
1 ч.л.захар
1 пак.суха мая
олио
300 гр.сирене
2 яйца
сусам
Приготвяне:
Разтворете маята и захарта в леко загрятата газирана вода и оставете сместа да шупне. Щом шупне хубаво, добавете вътре солта, олиото, 1 яйце и постепенно - пресятото брашно.
Замесете тесто - трябва да е еластично, меко и да не лепи по ръцете. Оформете тестото на топка и го оставете да втасва 30 минути. Щом втаса, разделете тестото на части и оформете от тях топки.
В купа сложете 100 мл олио, оваляйте хубаво топките от всички страни и ги подредете в купа. Оставете ги да втасват продължение на 10-15 минути. През това време пригответе тавичка за печене - намажете я с олио или покрийте с хартия за печене.
Вземете две топки от тестото и с ръце ги разтегнете. След това ги поставете на дъното на тавата една до друга, така че да покрият хубаво дъното. Отгоре поръсете от натрошеното сирене, след това покрийте с нови две разтеглени кори. Повторете процедурата, докато свършат плънката и тестото. Съберете срещуположните краища на тутманика в средата, така че да се образува нещо като плик за писмо, след което обърнете с главата надолу в тавата. С ръце натиснете тестото от центъра към краищата на тавата, за да се разпредели равномерно тутманикът.
Разбийте жълтъка с 1 супена лъжица олио и със сместа намажете тутманика. Поръсете със сусам (по желание) и оставете да втасва 10-15 минути. Изпечете го на 180С за 25-30 минути до златисто-кафяво.