Тутманик-душичка с газирана вода - и да не си гладен, посягаш за парченце! И вкусен, и лесен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Тутманик-душичка с газирана вода - и да не си гладен, посягаш за парченце! И вкусен, и лесен:
Тутманик-душичка с газирана вода - и да не си гладен, посягаш за парченце! И вкусен, и лесен:
61843
Източник: lakomnik.bg
Тутманик-душичка с газирана вода - и да не си гладен, посягаш за парченце! И вкусен, и лесен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Има ли по-обичана закуска от пухкавия тутманик със сирене ? Може би го конкурира само вездесъщата баница. Днес сме ви приготвили изпитана рецепта за домашен тутманик , която е и лесна, и сполучлива.

Приготвя се с газирана вода, така че да стане още по-пухкав и въздушен на консистенция. Ето как се прави най-вкусният тутманик с газирана вода :

Тутманик с газирана вода

Продукти:

500 гр.брашно

1 малка бутилка газирана вода

1 ч.л.захар

1 пак.суха мая

олио

300 гр.сирене

2 яйца

сусам

Приготвяне:

Разтворете маята и захарта в леко загрятата газирана вода и оставете сместа да шупне. Щом шупне хубаво, добавете вътре солта, олиото, 1 яйце и постепенно - пресятото брашно.

Замесете тесто - трябва да е еластично, меко и да не лепи по ръцете. Оформете тестото на топка и го оставете да втасва 30 минути. Щом втаса, разделете тестото на части и оформете от тях топки. 

В купа сложете 100 мл олио, оваляйте хубаво топките от всички страни и ги подредете в купа. Оставете ги да втасват продължение на 10-15 минути. През това време пригответе тавичка за печене - намажете я с олио или покрийте с хартия за печене. 

Вземете две топки от тестото и с ръце ги разтегнете. След това ги поставете на дъното на тавата една до друга, така че да покрият хубаво дъното. Отгоре поръсете от натрошеното сирене, след това покрийте с нови две разтеглени кори. Повторете процедурата, докато свършат плънката и тестото. Съберете срещуположните краища на тутманика в средата, така че да се образува нещо като плик за писмо, след което обърнете с главата надолу в тавата. С ръце натиснете тестото от центъра към краищата на тавата, за да се разпредели равномерно тутманикът. 

Разбийте жълтъка с 1 супена лъжица олио и със сместа намажете тутманика. Поръсете със сусам (по желание) и оставете да втасва 10-15 минути. Изпечете го на 180С за 25-30 минути до златисто-кафяво.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft