Тутманик по манастирски

вход през zajenata.bg
Тутманик по манастирски
admin
Добавена от: admin
6441
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

около 1 кг брашно

30 гр. мая

1 яйце

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

3 супени лъжици олио

2 чаени чаши прясно мляко

За плънката:

300 гр. сирене или извара

5 яйца

свинска мас и олио за разточване

Пресейте брашното два-три пъти, след което леко го затоплете на слаба фурна. Оформете в него кладенче и сложете вътре последователно натрошената и размита с хладка вода мая, яйцето, солта и олиото. Загрейте леко прясното мляко, разтворете вътре захарта и добавете постепенно към брашното. Започнете да месите, докато се получи меко тесто. Раздеете го на три равни части и оформете на топки. Потопете всяка топка в смес от равни части разтопена свинска мас и олио (или само в разтопена мас), след което ги разтеглете и разточете на кора с диаметър около 35-40 см и с дебелина около 1,5 см. Намажете корите отново обилно с мазнината и ги подредете една върху друга. Върху най-горната кора разпределете плънката, приготвена от разбитите яйца (отделете единия от жълтъците за намазване) и натрошеното сирене (най-добре е да го обезсолите предварително). Навийте корите внимателно на руло и ги сложете в намаслена тава. Едната страна на рулото усучете леко наляво, а другата - надясно. Оставете тутманика на топло да втаса, след което го намажете с разбития жълтък. Пъхнете го в загрята предварително умерена фурна и печете до зачервяване. Поднесете го топъл с кисело мляко.

Автор: lakomnik.bg

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft