1. В хладките мляко и вода се разтварят маята, захарта и една чаена лъжичка брашно. Разбърква се и се оставя маята да се надигне.
2. В дълбок съд се смесват олиото, белтъците и солта. Добавя се млякото с шупналата мая и с постепенно добавяне на брашно се замесва фино и гладко тесто. Оставя се на топло място, покрито с кърпа, за 30-45 мин.
3. Втасалото тесто се премесва върху набрашнен плот и се разточва на кора с размери 35х55 см.
4. Отделно се разбиват крем сиренето, маргаринът и жълтъците, добавя се малко сол и с тази смес се маже кората.
5. Кората се навива на руло и се поставя в намаслена тава с диаметър 32 см, като се навива на кръг. С помощта на ножици рулото се нарязва на резени с дебелина два пръста, но без да се прерязва до края.
6. Първият разрез се прехвърля към вътрешната страна и леко се накланя на дясно. Вторият и третият разрез остават на местата си, като и те се накланят леко надясно. Четвъртата част отива към вътрешната страна също леко наклонена, а петият и шестият резени остават на местата си, като и те само леко се накланят. Цялата тази процедура може да се види на снимката по-долу. Когато се разрязва рулото, не се режат всички части наведнъж, а постепенно, като вече разрязаните се прехвърлят и накланят, защото тестото е малко лепкаво от плънката.
7. Така приготвеният тутманик се оставя покрит на топло още 45 мин.
8. Преди печене се маже с разбито яйце и се пече в предварително загрята фурна на 200 С. около 30 мин.