За тестото:
500 гр. брашно
150 мл прясно мляко
100 мл топла вода
2 чаени лъжички инстантна суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
4 супени лъжици олио
1 супена лъжица заквасена сметана
За намазване на тестото:
100 гр, размекнато масло
1 жълтък
1 чаена лъжичка брашно
Продукти за плънката:
250 гр. прясно сирене (може да замените част със солено овче сирене)
1 супена лъжица заквасена сметана
1 чаена лъжичка сол (ако не използвате овче сирене)
100 гр. пресен спанак (нарязани на ситно и посолен с 1 чаена лъжичка сол, след което оставен да пусне водата си и добре отцеден)
За намазване на тутманика:
1 белтък
В по-голяма купа смесете брашното със захарта, маята и мъничко сол. В малка купа смесете водата, млякото и олиото, добавете сметаната и изсипете вътре цялото брашно. Омесете меко и еластично тесто, покрийте го с кърпа и оставете на топло място, докато удвои обема си. Смесете всички съставки за намазването му. За плънката смесете сиренето със заквасената сметана, добавете сол, ако не сте сложили солено сирене. Разделете плънката на две и към едната част добавете отцедения спанак.
Разделете тестото на две равни част, премесете ги върху набрашнения плот до гладка топка. Разточете всяка топка на правоъгълник с размери около 50 х 20 см, намажете с половината смес за намазване на тестото, след което на тънък слой нанесете съответната плънка. След това навийте на руло.
Получените две рула нарежете на парчета на зиг-заг (като трапец) и ги подредете в намазнена тава с диаметър 28 см (може да я покриете и с хартия за печене). Направете същото с втората топка тесто, като този път използвате втората плънка. Когато редите парчетата в тавата не се старайте да оформяте някаква шарка, а просто ги нахвърляйте хаотично, така че да има и от спаначените, и от тези със сирене навсякъде.
Покрийте тутманика и го оставете да втасва на топло. Щом втаса го намажете с разбит белтък и поръсете със семена.
Печете в предварително загрята фурна на 200 ° C за около 30 минути. Преди да го разчупите, изчакайте поне малко да се охлади :)