Ако все още не сте правили щирник (или т.нар. зелена баница ) тогава бързо в кухнята и ще бъде на трапезата ви след час. Не е нужно да месите и точите тестото, защото то е полутечно, подобно на тестото за палачинки. Приготвянето на тази баница със зелении е като детска игра: изсипете половината от тестото в тава, запечете, добавете плънка, след това другата половина и отново запечете. Ето какво ви трябва:
Щирник със спанак и сирене
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ за тестото:
- 450 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 500 мл вода
- 1 чаена лъжичка сол
- 3 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 30 г масло
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 1 кг спанак (почистен и нарязан на ситно)
- 450 г прясно сирене (или извара)
- 2 ч.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете брашното, бакпулвера и солта в дълбока купа. Разбъркайте с телена бъркалка и постепенно добавете останалите съставки: първо вода, разбъркайте и загладете, след това яйца, разбъркайте до усвояване и накрая млякото.
Когато получите хубаво и гладко тесто без бучки, подобно на консистенцията на тестото за палачинки, го оставете малко настрана, докато загреете тавата. Поставете вътре масло, след това загрейте във фурната за няколко минути, за да се разтопи маслото и да се загрее тавата.
Когато маслото се разтопи (внимавайте да не загори), внимателно извадете съда и с черпак изсипете равномерно половината от тестото. Връща се в предварително загрята фурна на 250 градуса да се запече кората за 10 минути.
През това време пригответе плънката: просто смесете спанака, сиренето, яйцата и сол на вкус, в зависимост от солеността на сиренето. След това отново извадете тавата от фурната и разпределете равномерно спаначената плънка върху кората.
Връща се във фурната да се пече още 10-15 минути, също на 250 градуса. След това извадете тавата и изсипете останалото тесто върху спанака. Върнете във фурната за още 10 минути на 250 градуса.
След 10 минути баницата се намазва отгоре с масло и се връща за още няколко минути или докато се запече хубаво отгоре.
Когато е готова, извадете я от фурната, намажете с тънък слой заквасена сметана, покрийте я с алуминиево фолио и сервирайте след 10 минути.
Да ви е сладко!