Като възрастна исках да се науча да ги готвя сама, но всеки път палачинките се оказваха различни от тези на баба ми. Всичко, което трябваше да направя, беше веднага да я помоля за рецептата, която беше малко по- различна от класическата . Но точно това прави палачинките толкова тънки и нежни.
Как да приготвим тънки палачинки "2 млека"
Основната характеристика на тази рецепта е посочена в нейното име. За разлика от традиционната рецепта, тези палачинки се приготвят с мляко и сметана . Това им помага да придобият фина, деликатна структура, която дори тези, които не обичат много палачинки, ще оценят. Готовите палачинки се съчетават идеално с всякакъв пълнеж, както и просто с мед или сладко.
Рецепта за палачинки с мляко и сметана
Съставки:
- 3 яйца
- 400 мл мляко
- 400 мл сметана
- 250 г брашно
- 3 с.л. захар
- 0,5 ч.л. сол
- 3 с.л. растително масло
- 0,5 ч.л. бакпулвер
- ванилия
Приготвяне:
Преди всичко извадете всички съставки от хладилника, за да не са студени. Сега разбийте яйцата в голяма купа, добавете сол и захар. Между другото, можете да промените количеството на последното по свое усмотрение. Например, ако планирате да увиете солена плънка в палачинки. Добавете ванилия към яйцата на върха на ножа, ако смятате да направите палачинките сладки. С помощта на бъркалка или миксер разбийте яйцата.
Изсипете 1 чаша мляко със стайна температура в купа с яйца. Разбърква се до гладкост.
Изсипете цялото брашно и бакпулвера в купата с млечно-яйчената смес. Омесете гъсто тесто, докато стане хомогенно.
Сега е ред на крема. Изсипете ги в тестото постепенно, като бъркате непрекъснато. Добавете растително масло тук и разбъркайте съставките, докато се комбинират в тесто. Сега покрийте купата с тестото със стреч фолио или капак и оставете да почине на стайна температура за 30 минути.
Отпочиналото тесто ще бъде по-дебело, защото глутенът в брашното набъбва. Затова, за да стане по-рядко, изсипете останалата чаша мляко в тестото и отново разбъркайте всичко добре. Не забравяйте, че колкото по-течно е тестото, толкова по-тънки ще се окажат палачинките.
Намажете тигана, в който ще се пекат палачинките, с тънък слой растително масло. За това е удобно да използвате силиконова четка. Изсипете тестото в тигана и запържете всяка палачинка от двете страни до златисто кафяво. Докато е още гореща, намажете всяка палачинка с разтопено масло. Пригответе цялото тесто по този начин.
Готовите палачинки могат да се сервират с кондензирано мляко, конфитюр или просто масло. Добър апетит!
Надяваме се, че 2 млечни палачинки ще намерят своето място във вашата готварска книга. А за да приготвите пухкави палачинки за закуска, използвайте друга изпитана рецепта .