Понеже знаем, че обичате много палачинки , а не винаги иамме мляко под ръка или пък някой имат абсолютна непоносимост към него днес ще ви ракрием как да си ги направите с вода и изобщо да не усетите разликата във вкуса
Дълго време отказвахме да повярваме, че водата в рецептата за палачинки може да бъде нещо по-добро от млякото. Но веднъж замених 50% мляко с вода и разбрах, че определено е по-вкусно: палачинките са по-меки и пухкави, но преди да пробвате сами няма как да знаете
Следващата стъпка бяха тънки палачинки с вода , които се приготвят без никакви проблеми, никога не залепват към тенджерата и са идеални както за сладък пълнеж, така и за месо, зеленчуци или гъби.
СЪСТАВКИ
500 ml вода
3 яйца
6 супени лъжици. (200 g брашно)
2 ч. л захар
0,5 ч.
2 супени лъжици. растително масло
0,5 ч. л. бакпулвер
ПОДГОТОВКА
Разбийте 3 яйца в купа, добавете сол и захар, разбъркайте. Налейте 500 ml топла вода и разбъркайте отново.
След това добавете бакпулвера и 6 супени лъжици брашно. Разбъркайте, докато се получи тесто без бучки. Ако тестото е твърде рядко, добавете още една супена лъжица брашно. Добавя се растителното масло към тестото, разбърква се отново и се оставя да престои 10 минути.
Поставете тиганът на средна топлина, оставете го да се нагрее добре, намажете с капка олио и равномерно разпределете тестото върху повърхността на тигана
Изпържете палачинките от двете страни до златисто кафяво.
От определеното количество продукти се получават 15-16 тънки палачинки с диаметър 20 cm. Такива палачинки могат да се консумират със заквасена сметана, мед, конфитюр, но те са много подходящи за пикантни пълнежи.
Добър апетит !
Всички са съгласни, че палачинките са отлична закуска. Въпреки това, те не са много подходящи за ежедневното меню заради високото съдържание на калории, излишната захар и мазнини. Твърде сладки или мастни пълнежи са противопоказани за наднормено тегло, диабет и заболявания на стомашно-чревния тракт.
Здравата алтернатива на захарта са плодове. За да направите диетично ястие и да му инжектирате витамини и минерали, използвайте вкусни пълнежи от плодове : боровинки, ябълки, банани, боровинки, стафиди, тиква или сушени плодове.
Вместо обичайното пшенично брашно в рецепти за палачинки можете да използвате смеси от брашно: добавете ечемично, ръжено или елдово брашно, овесено брашно или просо. За готвене на тесто за палачинки можете да използвате нискомаслено мляко или суроватка, смес от мляко и вода, както и да сведете до минимум съдържанието на сол и захар.
Кой не обича да яде вкусни палачинки с различни пълнежи? Но не всеки обича да ги приготвя. Като следвате тези умни съвети, вие ще забравите какво, по дяволите, е това! Прочетете и запомнете.