Харесвате ли пица? Ние - много! Ето защо рецептата, споделена с мен от моя стар приятел, живеещ в Неапол, дойде много удобно. И тази рецепта не е самата пица, а тестото за нея.
Знаете ли, че тайната на апетитната пица е не само в пълнежа, но и в успешната основа?
Основата на брашното по тази рецепта е тънка и много мека, а самото готвене не отнема много време и не изисква много сила или специални кулинарни умения.
Как се прави тесто за пица
Днес ще ви разкажем как да правите тънко, вкусно и меко тесто за пица у дома .
СЪСТАВКИ
400 г пшенично брашно
0,5 ч. л. сол
8 г суха мая
1 супена лъжица захар
2.5 ч.л. зехтин
220 мл вода
малко брашно и масло за работа с тесто
ПОДГОТОВКА
Смесете брашното със сол, след това го изсипете на масата или в купа. Направете кладенче.
В удобен контейнер, маята се разтваря и захарта в топла вода, изсипва се в кладенчето.
Започвайки от центъра, размесвайте тестото с ръце или с лъжица, като постепенно хващате брашното от ръбовете. В процеса се добавят две супени лъжици зехтин на порции.
За 5 минути, омесете тестото с ръцете си на масата, така че да стане гладко и еластично.
Разточете тестото.
Почистете стените и дъното на съда с тънък слой зехтин, след това поставете тестото, навийте го и го покрийте с кухненска кърпа или фолио.
Тестото се оставя на стайна температура за половин час. Тестото трябва приблизително да се удвои.
Разделете тестото на 2 равни части,разточете всеки слой, сложете пълнежа отгоре.
Изберете пълнежа както ви хареса. Вземете домат или майонеза като сос и намажете. Нарежете колбас на много тънки филийки или кубчета.
Твърдото сирене или кашкавал се рендосва. Добавете любимите си подправки, пресни билки: копър, магданоз или босилек.
РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ
Тестото става за пица, пайове, палачинки, кнедли. Сега няма да ви се налага да ровите в интернет или да преглеждате списания за готвене в търсене на прилична рецепта!
Тази рецепта със сигурност ще ви помогне в момента, в който искате да ядете топла пица, и ще бъде твърде мързеливо да отидете за него в пицария или супермаркет. При спазване на горепосочените пропорции и броя на продуктите получавате меко, тънко и еластично тесто . Завършете го с абсолютно всяка плънка и ще получите вкусна и ароматна пица на вашата маса .
Споделете рецептата с приятелите си в социалните мрежи!