Това е древна индийска рецепта, която малко хора знаят...
Лимонът е плод, който всички познаваме и използваме в кухнята. Лимонът често се използва за овкусяване на салати, за добавяне на вкус и като подправка към различни ястия. Е, и разбира се, в сладкиши. Използваме не само сок, но и кори.
Можем да пием лимонов сок или да се наслаждаваме на киселия му вкус само като изядем парче. Всъщност има хиляди полезни свойства в лимона, които се използват с максимални ползи за здравето в Индия...
Чудите се как? Сега да обясним.
Лимонът е богат на витамини C и B, а също така съдържа лимонена киселина и минерали като калций и фосфор. Това са най-важните хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Лимонът е мощен антиоксидант, който може да предотврати натрупването на вредни вещества в тялото. Подпомага нормалната функция на червата и помага при храносмилателни проблеми като подуване на корема. Освен това лимонът е чудесен за нормализиране на забавения метаболизъм, особено ако го ядете сутрин и го пиете с топла вода.
Изобщо ... ползите от лимоните са много, а ползите, които носят са реални. Но има начин да увеличим допълнително положителното му въздействие върху нас. И всичко това благодарение на индийската рецепта, която се използва дори в Северна Африка.
Каква е?
Това са ферментирали лимони.
Благодарение на ферментацията и солта лимонът има още повече ензими, витамини и минерали, което го прави три пъти по-полезен и ефективен.
Но какво е лимонова ферментация? За да се извика този процес, трябва да се предприемат няколко стъпки.
- Първо, трябва да вземете достатъчно голям стъклен съд, в който да поставите лимоните. Измийте го и го оставете да изсъхне.
- Вземете 4-5 лимона (за предпочитане органични), измийте ги обилно във вода с добавка на сода за хляб.
- Направете по два прореза на всеки лимон и ги напълнете със сол. Сега трябва внимателно да набиете солта, така че да е в контакт с пулпата.
- Сега вземаме нашия стъклен съд, поръсваме дъното с шепа едра сол и започваме да слагаме лимоните, като ги изцеждаме. Важно е да сипете повече сол между слоевете. Затворете съда и оставете лимоните да ферментират 3 дни не на слънце, а на сухо, добре проветриво място, защитено от пряка светлина. След три дни можете да използвате лимона по ваш вкус.
Подходящ е както за готвене, така и за овкусяване на чай и различни напитки. Можете да ги използвате както желаете.
Добър е за овкусяване на зеленчуци, благодарение на кисело-соления си вкус. Особеността на лимона обаче не е само във вкуса. Състои се от високо съдържание на витамини и хранителни вещества, които ще ви помогнат винаги да останете във форма. Така ще се погрижите за червата и стомаха си. В края на краищата храносмилателните проблеми и киселините могат да съсипят целия ден. В допълнение, благодарение на наличието на антиоксиданти и ефекта на солта като подобрител, можете да направите кожата си сияйна, гладка и кадифена, без себум и еластична. Така ще изглеждате по-млади и спокойни.
В допълнение, лимонът е отличен хемостатичен и дезинфектант, който освен това намалява нивата на кръвната захар.
Очевидно това е ефективен антибактериален, антисептичен агент. Лимоните със сол са добри за понижаване на кръвното налягане, полезни за премахване на брадавици и мазоли, лечение на възпалени венци, артрит и ревматизъм, разширени вени, настинки и грип...
През лятото е по-добре да използвате тези лимони с горещ чай, което ще помогне за разтоварване на дихателните пътища.
Просто извадете лимона от буркана, изплакнете излишната сол и го използвайте на малки парченца.
Тази статия по никакъв начин не замества връзката лекар-пациент. Има само информационна цел и не е предназначена като ръководство за самолечение и диагностика. Предложенията и общите препоръки са насочени единствено към насърчаване на нови и по-добри хранителни навици. И не забравяйте да водите здравословен и активен начин на живот! Патологиите и някои физиологични състояния изискват пряка намеса на професионалист в сътрудничество с лекуващия лекар. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да предприемете значителни промени в ежедневните навици.