Френски сладкиши – истинско изкуство. Готвачи от цял свят се стремят да научат тънкостите на тайните рецепти за въздушни франзели, кроасани, еклери и др.
Съставки:
1 супена лъжица суха мая
250 мл вода
3 супени лъжици захар
80 мл растително масло
1 яйце
250 грама брашно
25 грама сусам
Начин на приготвяне:
Поставете в голям пакет с цип мая, вода, захар, сол, масло и 220 грама брашно.
Затворете пакета и замесете тесто
Поставете плика в купа с топла вода и оставете тестото за 30 минути, за да втаса.
Добавете към пакета и 30 грама брашно и отново объркайте съставките.
Оставете тестото за още 1 час.
Извадете тестото от плика, омесете го и го разделете на 3 равни части.
Всяка част от тестото оформете като дълга наденица, а след това направете плитка.
Завършете плитката, като я намажете с яйчен жълтък и поръсете със сусам.
Загрейте фурната предварително на 150 градуса и печете в продължение на 40 минути.
Вижте в това видео подробния начин за приготвяне на френски хляб.