Когато настъпи сезонът на пресните зеленчуци, плодове и подправки, обикновено ни засърбяват ръцете да приготвим някое и друго бурканче с нещо домашно за зимата. Въпреки, че вече магазините са пълни с консерви, домашното си остава домашно.
Днес сме ви приготвили рецептата за уникално вкусно песто от копър , с което може да подправите любимите си салати, сосове, спагети...
Сосът от копър се получава доста гъст и много ароматен.
Домашно песто с копър
Продукти:
2 чаши копър
1 средна глава чесън
1 лимон
1 ч.л. сол
0,5 ч.л .захар
100 мл зехтин или олио
Приготвяне:
Копърът се измива и подсушава върху кърпа, след това заедно с обеления чесън се смила в блендер.
Лимонът също се измива, кората се настъргва на фино ренде, а лимонът се разрязва на две части и се изстисква сокът. Кората и сокът се изсипват в копъра с чесън, добавят се останалите съставки и сосът се разбива до гладка смес.
Насипва се в стерилизирани и охладени буркани. По-добре е да се изберат по-малки. Готовото песто може да се съхранява в обикновен килер или в мазето.