Сигурно всяко дете обича това ястие още от детската градина - пиле фрикасе . И докато там ни го поднасяха под формата на каша, с накъсано бяло месо, то класическата рецепта е с късчета месо или цели порции пилешко, допълнени с лук и гъби.
Пиле фрикасе
Продукти:
1 голямо пиле (може само бутчета или само бяло месо)
300 гр.гъби (по желание)
800-100 мл пилешки бульон
200 гр.кисело мляко (1/2 кофичка)
100 гр.масло
50-80 гр.брашно
2 жълтъка
2 скилидки чесън
магданоз на вкус
сол и черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Първо сварете пилето до готовност. След това го нарежете на по-малки парчета или просто го накъсайте (ако използвате бяло месо). Отделете бульона от варенето и го прецедете.
В тенджерка или дълбок тиган запържете гъбите (ако не ползвате гъби, пропуснете тази стъпка). Брашното запържете в маслото и постепенно разредете с горещия бульон при непрекъснато бъркане. Разбърква се енергично с дървена лъжица или тел, докато се получи гладка смес.
Отделно разбийте жълтъците с киселото мляко. Постепенно добавете сместа към бульона на котлона, като продължавате с бъркането, за да не се пресече сместа. След това добавете вътре гъбите и пилето и оставете фрикасето да се вари 15 минути. Преди да свалите от огъня, прибавете нарязания на ситно чесън, сол и черен пипер на вкус.
Готовото ястие поднесете поръсено с пресен магданоз.