В много краища на България вместо традиционния пълнен шаран се приготвя Никулденски рибник - с други думи, риба в тесто . Естествено, рецептите варират от регион на регион, но днес ще ви дадем рецептата за перфектния рибник или с други думи - шаран в тесто :
Никулденски рибник
Продукти:
риба - 1 шаран
лук - 2 малки глави
гъби - 10 броя
ориз - 2 - 3 супени лъжици
стафиди - 2 супени лъжици
олио
магданоз
лимони - сок
черен пипер
сол
За тестото:
брашно - около 2 чаени чаши
яйца - 1 бр.
олио - 2 супени лъжици
оцет - 1 чаена лъжица
сол - 1 кафена лъжица без връх
вода - около 1/2 чаена чаша хладка
* мерки и количества
Приготвяне:
Шаранът се почиства и измива хубаво.
Отново се задушава. Добавя се и оризът. Пържи се за малко , след което се прибавят 6 - 7 супени лъжици топла вода. Оризът трябва да поеме течността . След като поеме течността се прибавят и стафидите. Плънката се подправя с малко черен пипер и нарязания на дребно магданоз.
Разбърква се хубаво и се сваля от котлона. С готовата плънка се пълни шарана. След това се приготвя тестото за шарана. Брашното се пресява. В него се прави кладенче и се чупи яйцето. Прибавят се олиото, оцета и солта.Може да сложите и по-малко сол. След което се прибавя постепенно и водата.
Замесва се тесто. Готовото тесто се разточва на кора. Оставям малко от тестото за украсата. В тестото се завива шарана, като краищата на тестото остават под рибата. Пълнения шаран се поставя в тава помазана с олио и набрашнена с брашно. С останалото тесто се прави украсата на шарана. Помазвам отгоре тестото с малко олио.
Никулденският рибник се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 - 40 минути. Коричката на шарана трябва да се зачерви. След като е готов се вади от фурната поръсва се с вода и се завива за няколко минути.