По традиция на трапезата за Бъдни вечер всички ястия трябва да са постни. Ако са ви омръзнали обичайните сарми с ориз, днес ви предлагаме да опитате една необичайна и изключително апетитна рецепта за пълнени зелеви сармички с боб .
Ето как се приготвят най-вкусните сармички с боб :
Зелеви сарми с боб
Продукти:
200 гр.зрял боб
листа от кисело зеле
2 едри глави лук
джоджен
1 супена лъжица сладък червен пипер
1 супена лъжица брашно
100 мл олио
сол
Още: керамичен гювеч (в него стават най-вкусни, но ако нямате и обикновена тава ще станат хубави).
Приготвяне:
Почистете, измийте боба и го накиснете за 1 нощ в студена вода. На следващия ден го сварете, като смените два пъти водата и оставите да се вари в третата. Количеството вода трябва да е 5-6 см над нивото на боба.
За да запазите зърната на боба цели, щом заври, намалете температурата на котлона и го оставете да къкри на тих огън, докато напълно омекне. Добавете 1 чаена лъжичка сол, когато е напълно сварен. Оставете да изстине във водата, в която се е варил и след това отцедете добре.
Обелете лука и го нарежете на ситно. Запържете го в олиото заедно с голяма щипка сол.
Разбърквайте от време на време и пържете, докато започне да си променя цвета и крайчетата започнат да стават златисти. На този етап добавете брашното и запържете за минута-две като бъркате непрекъснато.
Прибавете червеният пипер и отместете от котлона, като бъркате енергично. Пиперът трябва да си пусне само цвета. Смесете го с отцедения боб, добавете 1 чаена лъжичка стрит сух джоджен и разбъркайте. Опитайте как е на сол. Не прекалявайте със солта, защото и зелевите листа са солени.
Следва завиването на сармите. В случай, че листата са много големи, може да ги разрежете на две или повече.
Така приготвените сарми подредете по възможност в керамичен гювеч (тава).
Залейте ги с 250-300 мл вода и затворете съда с капака (тавата се запечатва с алуминиево фолио).
Сложете да се пекат във фурната на 180 градуса за 80 минути на средната скара.
Весели празници!