Качеството на продуктите в родната магазинна мрежа неведнъж е било обсъждано в медии и социални мрежи. И макар всички сме наясно, че ни пробутват "менте" сирене, "менте" масло и "менте" месо, нямаме друг избор, освен да продължим да купуваме, с надеждата, че ще попаднем на качествен продукт.
Поредната тема, която възмути сериозно потребителите, е тази за вноса на дълбоко замразено месо от чужди държави , което се продава на нашия пазар като прясно. Това са част от проблемите, чието решаване е целта на Закона за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, чиито проект бе представен от земеделският министър Георги Тахов преди около две седмици.
"Като животновъди сме алармирали много пъти за проблемите. Живите ни телета се изкупуват от албанци и гърци за угояване. От две-три години не съм видял и чул кланица да изкупува живи телета. Успоредно с това в магазините се продават масово колбаси от българско месо - това е куриозна ситуация. Проверил съм и знам, че България е най-големият вносител на дълбоко замразено месо, което е на над 6 месеца. В нормалните европейски страни то се използва за кучешка и котешка храна. А нашите преработватели, колбасарници и кланици се възползват от нишата, че тук не е забранено и вкарват такова месо, като го продават на българския пазар за български продукт. А българска е само преработката му, нищо друго. Така вносно и старо е 90 на сто от месото в българските колбаси", казва в интервю за вестник "Труд" Бойко Синапов, който е председател на Сдружение "Обединени български животновъди“.
Производителите на живи животни в България нямаме право да продаваме директно от фермите ни. Нямаме достъп до потребителя, нарушение на законовата уредба е ако му продаваме директно. Задължени сме да продаваме на кланици - куриозно е, че те обаче не купуват от нас живи животни, а пък продават месо и готови продукти. Тук питам откъде? Много малък процент е българско месо, на 90% е дълбоко замразено - вкарва се, преработва се и излиза на тезгяха като български продукт. Нашите телета се изнасят за Албания, Косово, Гърция."
"Категорично в българските кренвирши няма месо - ако има такова, едно преработвателно предприятие да го докаже - ще бъда благодарен да го видя. Кренвирши се правят от пратове и всевъзможни глупости. Ако някое предприятие работи чисто - да направи един материал да пусне линията, целия процес да го види обществото. Няма такъв кренвирш , който да се произвежда от месо."
"Ако купуват цяло животно, то ще им остане от него за кренвирши, за кайма и т. н. Изгодно им е да коментират, че им трябват само позиции - не може едно преработвателно предприятие за милиони да вземе едно животно и да няма начин да си изкара това, което им е нужно за даден колбас или преработен продукт. Но ще им излиза по-скъпо, много по-евтино е да купуват пратове и всичко, което прилича на месо и дълбоките замразени меса, които почти без пари ги взимат".
"Ние сме твърдо убедени и твърдо стоим зад този законопроект. вярваме, че този закон ще сложи някакъв ред в този хаос по цялата агрохранителна верига. Защото това е само в България, никъде го няма. Със законопроекта има несъгласие, тръшкане от страна на преработвателите и ги притеснява, че ще се прекъсне това, което вършат, а то е недопустимо. На това трябва да се сложи край. С този закон се цели да може българският производител да работи и българският потребител да спре да бъде лъган, той е заблуден. При толкова колбаси и преработени меса, ако всичко това в магазините е наистина от български животни, то всичките ни налични животни да заколим, няма да стигнат."