Всички сме чували, че баклавата е най-добре да се сервира на следващия ден, но това се случва рядко, защото е толкова изкусителна, че всеки иска да я опита веднага. У дома почти половината се изяжда същия ден, така че ако успея да скрия няколко парченца, може да остане и за следващия ден. От години правя баклавата по тази богата рецепта, наследена от баба и мама - те винаги слагаха по 2 пакета кори и много орехи, за да "се усещат".
Домашна баклава с 2 пакета кори
Продукти:
- 1 кг орехи (500 г нарязани, 500 г блендирани или ситно смлени ядки)
- 1 кг домашно приготвени тънки кори за баклава (пресни) - аз ползвам 2 пакета от най-тънките
- 1,2 кг кристална захар
- 250 г масло
- сок от 1 лайм
- 1 литър + 250 мл вода
Приготвяне:
В по-дълбока купа се смесват нарязаните и ситно смлени орехи, след което от общото количество захар се отнемат пет супени лъжици и се добавят към орехите. Разбъркайте още веднъж, за да се разпредели захарта и плънката е готова. След това пригответе две тенджери, една по-голяма и една по-малка.
В по-малката тенджера сложете 12 супени лъжици захар и добавете 250 мл вода, а в по-голямата сипете цялата останала захар и добавете един литър вода. Сложете голямата тенджера на огъня и от момента на кипене я варете 15 минути, докато захарта се разтвори напълно и сиропът леко се сгъсти.
Изпечената баклава се залива с този сироп от голямата тенджера. След 15 мин. варене на умерена температура се гребва от сиропа с лъжица и се слага по една капка в поднос да изстине бързо, след което се притиска с два пръста и се проверява дали лепне. Трябва да е средно лепкаво. Щом сиропът се свари добре, изключете котлона и го оставете да изстине.
В горещия сироп веднага добавете прясно изцеден сок от един лимон и разбъркайте. След това поставете по-малката тенджера на огъня и оставете да заври, като разбърквате от време на време. От момента, в който заври, този втори, по-малък като количество, сироп ври 5 минути, така че го проверете, както сте направили при първия. Този трябва да е по-гъст и по-лепкав от първия. Оставете настрана да изстине.
Разтопете маслото на слаб огън. Разтворете корите за баклава върху работен плот и ги сплескайте/нарежете според размера на тавата. Отделете 7 кори, които ще сложите отдолу и 5 кори, които ще сложите отгоре. Между тях се нареждат останалите кори.
Намажете тавата с разтопеното масло. След това се слага първата кора, после втората, след което се напръсква с малко масло. Повторете процеса с третата, четвъртата и петата кора. Залива се с масло, след което се нареждат последните две кори. Седмата кора не мажете с масло, а я поръсете обилно с ядковата смес.
След това се слага една кора, малко масло, втора и трета кора, масло, след това две кори без масло. Отново се поръсва обилно с ядковата смес. Тази процедура се повтаря до края, до изчерпване на целия материал.
Накрая се слага една кора, малко масло, втора кора, малко масло, трета кора, малко масло и последните две кори. Нарежете баклавата на ромбове или както искате. Баклавата се залива с останалото масло.
През това време загрейте фурната на 150 градуса. Сложете да се пече (по-точно да изсъхне) за около час, докато добие златистожълт цвят. След това залейте горещата баклава със студения сироп (първия) и оставете да изстине. След като изстине баклавата се залива с втория по-плътен сироп.