Тутманикът със сирене е класика в закуските, още от детската градина. У дома жените си предават рецепта за домашен тутманик , за която се твърди, че е на повече от 100 години. Ние го приготвяме от 3 домашни кори, а накрая се получават много слоеве пухкаво тесто, сред които се крие най-вкусната плънка от сирене. Най-интересен е начинът на нагъване на корите. Ето какво ви трябва, за да опитате и вие 100-годишния тутманик :
Тутманик по стогодишна рецепта
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
200 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
10 г суха мая (1 пакетче)
570-600 г брашно
8 г сол
125 г масло
100 мл олио
200 г сирене (или извара)
1 жълтък за намазване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа се смесват топло мляко, топла вода и мая. Оставете маята да се активира за 2-3 минути, след което започнете да добавяте брашното на няколко пъти.
Общо ще ви трябват от 570 до 600 грама брашно, като консистенцията ще определите, докато замесвате тестото. Добавете солта заедно с брашното и разбъркайте тестото с лъжица или шпатула. Когато започне да се събира, в началото ще добие гъста консистенция, но като коагулира от брашното ще трябва да го месите и с ръце.
Замесете фино и меко тесто, което не лепне под пръстите, след което го прехвърлете върху набрашнена работна повърхност и го месете още малко, докато получите желаната консистенция. Оформете топка от тестото. Купата, в която сте месили тестото, намажете с малко олио и сложете тестото и го покрийте с кърпа, след което оставете тестото да втаса на топло място за 45 минути.
Когато тестото е втасало добре, го прехвърлете върху набрашнен плот и отново оформете топка. Разделете тестото на 3 равни части. От всяко парче тесто оформете по-малки топки. Поставете и трите части от тестото върху плоска чиния, покрийте с прозрачно фолио или кърпа и оставете да почине още 10 минути.
Разтопете 125 г масло със 100 мл олио. Разбъркайте, след което отделете 200 г сирене и го намачкайте с вилица. Поръсете работната повърхност с брашно. Вземете едно топче от тестото, поставете го на масата и го разточете с точилка на кръг с диаметър 42 см.
Направете същото и с другите две части от тестото, след което започнете да редите. Намажете първата кора със сместа от масло и олио, след това разстелете с четка. Върху същата кора намажете сирене.
Същото се повтаря и с третата кора, която се намазва и нарежда със сирене. Намазването на тестото е задължително, за да станат корите сочни. Когато поставите отгоре третата кора, направете следното: Третата кора се прегъва от едната страна към средата и прегънатата страна се намазнява и поръсва със сирене.
Същото се прави и от другата страна, която се прехлупва леко върху вече сгънатата. След това кората се загъва отгоре и отдолу, като не се пропуска намазването на корите и реденето на сиренето. В средата на първата и втората кора трябва да се получи правоъгълник, сгънат като възглавница.
Сега повторете същото с втората кора, после с първата, докато наредите корите една върху друга и получите перфектна "възглавничка".
Прехвърлете тестото в тава, застлана с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място за 30-40 минути. След втасване притиснете тутманика малко с ръце, за да се разшири и да излезе излишният въздух от тестото.
След изминалото време тестото се намазва с жълтък, след което се пече в предварително загрята фурна на 190 °C за 20-25 минути.
Тутманикът трябва да стане златисто-кафяв. След изпичане покрийте тутманика с кърпа и го оставете да почине 10 минути, след което можете да го сервирате.
Да ви е сладко!