Може да се сервира като обяд или вечеря, а и се търсят и за закуска, а комбинациите са безброй. Можете да използвате продуктите, налични в хладилника, и този солен пай пак ще бъде вкусен. Можете да приготвите солената торта със заешко, риба или месо - в зависимост от наличностите и вкуса.
Това е рецепта за класически пай със сирене и шунка , която можете да коригирате според вашите желания, като добавяте или изваждате съставки.
Солена торта с кашкавал и шунка
За тестото:
200 г брашно
100 г краве масло
5 супени лъжици вода
1 чаена лъжичка сол
ПЛЪНКА:
3 яйца
1 чаша нарязана шунка
1 чаша настърган кашкавал
½ чаша прясно мляко
½ чаша готварска сметана
Приготвяне:
От брашното, наситненото масло, водата и солта се замесва тесто.
Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилник за поне половин час.
През това време пригответе плънката.
Разбийте яйцата с бъркалка, след това добавете прясното мляко и сметаната.
Когато получите еднородна смес, добавете кашкавала и шунката.
Разточете тестото с дебелина около 5 мм и застелете формата за печене.
Изсипете плънката върху тестото.
Печете 45 минути на 200 градуса или докато паят стане златист.
Забийте нож в средата на пая - ако излезе чист, значи е готово.
Оставете да се охлади за около 10 минути, след което прехвърлете в чиния за сервиране. Насладете се на вкуса!