Много интересно изследване е проведено в Техеранския институт от екип от учени-медици. Участниците в проучването са две групи от 44 жени с наднормено тегло .
В продължение на 3 месеца и двете групи са се хранили по един и същи начин (1200 калории на ден) с тази разлика, че са включили една чаена лъжичка кимион ( индийски кимион ) в дневното меню на първата група. Тази подправка се добавя към нискомаслено кисело мляко или салати.
Резултатът бил впечатляващ: жените от първата група загубили средно 14% повече телесни мазнини, отколкото жените от втората група.
Този ефект се обяснява с факта, че кимионът съдържа фитостероли, които имат способността да понижават холестерола в кръвта.
Тази подправка също е богата на калций, фосфор и желязо. Стимулира работата на бъбреците и стомашно-чревния тракт, подправката е добър диуретик. И поради подобряването и ускоряването на липидния метаболизъм в организма, тя се счита за отлично средство в борбата с наднорменото тегло.
Как да я консумираме:
За подобряване на метаболизма приемът на кимион трябва да бъде: 1 чаена лъжичка на ден. Добавете тази подправка към ястията, които приготвяте: яйца, месо, сирене, а можете да я смесите и с кисело мляко и салати.
Противопоказания: повишена стомашна киселинност, стомашна язва, гастрит, сърдечни заболявания, холелитиаза, диабет.
А ето и една лесна рецепта за коктейл с кимион, с който ще отслабнете неусетно при редовна употреба:
Напитка с кимион за отслабване
За да отслабнете до 10 кг на месец (колкото повече е теглото, толкова повече мазнини се изгарят), трябва да приемате 1 супена лъжица дневно 20 минути преди всяко хранене от следната напитка:
Съставки:
1 ч.л.кимион
1/2 ч.л. настърган корен от джинджифил
1/2 лимон
2 чаши вода
Приготвяне:
Сварете вода, добавете кимиона и джинджифила. Варете на слаб огън за 5 минути, след което охладете.
Изстискайте сока от лимона и го добавете към охладения до стайна температура коктейл.
В допълнение към ефекта на изгаряне на мазнините, тази напитка има общоукрепващи свойства. Джинджифилът неуморно се бори с вирусите и бактериите, докато лимонът осигурява необходимата доза витамин С.