6 яйца
80 гр. захар
2 с.л. какао
60 гр. пшенично брашно (тип 40)
5 супени лъжици прясно мляко
За крема:
150 гр. пюре от кестени
300 мл сладкарска сметана
300 мл прясно мляко
1 инстантен крем за торти с вкус на шоколад
100 гр. шоколад
Жълтъците и захарта поставете в купа и с миксер разбийте до кремообразна смес. Добавете какаото, смесено с брашното, и разбъркайте добре. Белтъците разбийте на твърд сняг и внимателно добавете в сместа.
На дъното на форма за торта с диаметър 24 см. сложете хартия за печене и добре я намажете с масло. Изсипете вътре приготвената смес, загладете и печете 40 минути във фурната, загрята до 180 градуса.
Извадете изпечения блат и го оставете да се охлади, след това го напръскайте с мляко.
Пюрето от кестени разредете със 100 мл сметана. В купа поставете студеното мляко, добавете останалата част от сладката сметана и съдържанието на крема. Бийте с миксер на средна скорост около 2-3 минути, докато получите крем. В него добавете стопеното шоколада и разреденото пюре от кестени.
Веднага нанесете крема върху охладения блат и загладете. След това поставете тортата в хладилника да се охлади, след което е готова за сервиране. Допълнително можете да украсата със сметана или шоколадова глазура.