2 чаши бяла захар
1 3/4 чаша брашно
3/4 чаша какао на прах
1 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
2 яйца
1 чаша прясно мляко
1/2 чаша олио за готвене
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
1 чаша преварена вода
За шоколадовата заливка:
3/4 чаша масло
1 1/2 чаша какао на прах
5 1/3 чаши захар
3/4 чаша прясно мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Загрейте фурната на 350 градуса. Намазнете и набрашнете 2 еднакво големи тавички, за да не залепне тестото.
Пригответе блат от изброените продукти. В купа сложете захарта, брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта. Добавете яйцата, млякото, олиото и ваниловата захар, и разбийте с миксер около 3 минути. Добавете постепенно и водата. Разпределете сместа в двете тави.
Печете около 30 - 35 минути в предварително загрята фурна. Когато извадите блатовете, охладете ги 10 минути извън тавата, преди да пристъпите нататък.
За шоколадовата заливка: разбийте с миксер маслото, докато стане кремообразно. Добавете какаото и захарта, заедно с млякото и ваниловата захар. Разбъркайте добре на бавен огън, докато съставките се хомогенизират. Оставете я да се охлади.
Намажете двата слоя на торта с шоколадовата смес (глазура) и ги сложете един върху друг. С останалата част от глазурата намажете цялата торта.