Ние получаваме много информация за множество канцерогени във всичко - от пестицидите в зеленчуците до овесената каша за закуска на децата. Тази информация може да ви подлуди и да бъде непоносимо.
Ако следвате само един съвет за превенция на рак, нека да бъде този:
Избягвайте рафинирана захар.
Как захарта подхранва раковите клетки
През 1920 година, Нобеловият лауреат д-р Ото Варбург теоретизира, най-просто казано, че раковите клетки се развиват от захарта. Той счита, че когато тялото разгражда захарта, тя произвежда различни химикали, които насърчават развитието на рака и митохондриалната дисфункция.
Тази теория се доказва до наши дни, благодарение на научните изследвания, които са обяснени по-нататък.
Вместо да изгарят захарите, постъпващи в тялото при приемането и обработката на храната, както това се прави от здравите клетки, раковите напротив превръщат захарите и глюкозата в млечна киселина. Ото Варбруг предположил, че точно това явление е причина за растежа на раковите клетки и на тяхната все по-нарастваща агресивност. Цели 80 години твърдението и предположението на д-р Варбруг са забравени, но в последните 5-6 години тъкмо чрез модерната клинична апаратура започнаха едно след друго доказателствата за верността му. Неслучайно от известно време започна преоткриване на трудовете и твърденията на проф. Варбург.
Ключът е да премахнете рафинираната захар от диетата си. Храни с естествена захар, като плодове, осигуряват на тялото ви необходимите хранителни вещества и витамини. Стойте далеч от храните със захар.
Това е малко по-лесно да се каже отколкото да се направи; захарта е наркотик с по-голяма зависимост от кокаин. Това не означава, че е невъзможно да се откажете, все пак.
Един добър начин да започнете е със спирането на безалкохолните. Малката опаковка съдържа около 39 грама захар. Това е повече от отколкото един възрастен мъж трябва да консумира за цял ден.
Яденето на много протеин също е чудесен начин да премахнете апетита си за захар. Също така протеинът балансира нивата на кръвната захар.