За тестото:
500 гр. брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
300 мл хладко прясно мляко
100 мл олио
1/2 суха мая
125 гр. студено масло
За плънката:
100 гр. шунка или салам
100 гр. кашкавал
няколко супени лъжици кетчуп
риган на вкус
За намазване:
3 супени лъжици прясно мляко
1 жълтък
сусам за поръсване
няколко чери доматчета
За любителите на пица-вкуса ето една лесна импровизация, с която ще превърнете обикновената питка във вкусна и оригинална изненада.
1. Разтворете маята със захарта, лъжица брашно и чаша хладко мляко, и я оставете да се активира.
2. Всички съставки за тестото се замесват с шупналата мая и се меси, докато се получи меко тесто. Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си.
3. Докато втасва тестото, нарежете кашкавала и салама/шунката на малки кубчета и ги объркайте с кетчупа и ригана.
4. Премесете тестото, след което го разточете на правоъгълник и върху него настържете студеното масло. Разпределете маслото равномерно, като го размажете върху кората. След това навийте тестото на руло.
5. Нарежете го на около 20 парчета, а в средата им сложете по една чаена лъжичка от плънката. След това леко затворете, колкото да се покрие плънката. Подредете парчетата със затворената страна надолу в намазана с масло тава (диаметър 26 см).
5. Намажете погачата с разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсете я със сусам, подредете отгоре чери доматите, след което я оставете да втасва около 20 минути.
6. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
За да потъмнее много, след средата на печенето поставете отгоре алуминиево фолио. Печете за около 30-40 минути.