Американската авторка на голям брой детски книги Ан Камерън претърпя операция от рак на дебелото черво на 6 юни. през 2012 г.
По време на операцията тази жестока болест била в трети стадий, а след операцията писателката се почувствала по-добре, затова отказала химиотерапия.
Изглежда обаче това е някакъв плацебо ефект.
Медицинските прогнози за нея не бяха никак положителни. Предричаха й най-много три години, като обясняваха, че облъчването няма да й помогне и я съветваха химиотерапия, въпреки че не можеше да се очаква, че тя ще удължи живота й.
Съпругът й почина през 2005 г. от рак на белия дроб, но тя не искаше да се откаже и започна да търси алтернативни лечения.
В търсенето си тя попада на изповедта на Ралф Кол, който лекува рак на кожата, като всеки ден консумира сок от 2,5 килограма моркови.
След това, на 17 ноември, Ан започна да пие този сок редовно, разпределяйки го равномерно през целия ден. Тя не отиде на химиотерапия или лъчетерапия и продължи да яде нездравословна храна като сладолед от време на време.
Две седмици след като пие сока, тя е изследвана с позитронна томография и резултатите показват, че състоянието не се е променило.
Но осем седмици след това, на 7 януари 2013 г., компютърната томография показва, че жестоката болест е спряла да се разпространява, туморите са започнали да намаляват, а с тях и подуването на лимфните жлези.
След четири месеца терапия през март 2013 г. ракът продължава да намалява и жлезите се нормализират. След осем месеца лечение се установи, че ракът е изчезнал.
Тайната на сока от моркови е в мастния алкохол и естествения пестицид, съдържащ се в морковите, за които е доказано, че имат антитуморни свойства.
Пиенето на този сок повишава нивото на каротеноидите в кръвта, органични пигменти, за които се смята, че имат превантивен ефект срещу образуването на туморни клетки.