Извън кухнята най-често виждаме сол по асфалта през зимата, но тя може да улесни ежедневието ни по много други начини – от почистване на петна и стъкла до премахване на неприятните миризми от обувките. Но първо да се върнем към кухнята...
Солта е оформила историята по много начини. Тя е повлияла на търговията, културата и геополитиката и тъй като е била толкова важна, е повлияла и на развитието на цивилизациите, а нейната – днес най-разпространената – незаменима роля в готвенето е само една от многото подобни.
Хората са използвали сол от хиляди години. В древността огромното й значение е било и в това, че е служила не само като подправка, но и като консервант, хранейки много народи и цели култури през цялата история преди изобретяването на хладилника.
През историята е имало многобройни търговски „пътища на сол“, където се е осъществявал културен обмен и където е започнало икономическото развитие.
Солта все още се използва широко в ежедневието, но и в промишлеността. В кулинарията солта е основна подправка и се съмняваме, че щеше да има гастрономи, ако не беше солта. Солта, както споменахме, е била използвана като хранителен консервант благодарение на способността й да предотвратява развалянето и развитието на бактерии.
Удължава срока на годност на млякото
Добавете щипка сол към бутилката с мляко или картонената кутия и разклатете добре.
Намалява горчивината на кафето
Ако сте купили твърде горчиво кафе, добавете малко сол към смляното кафе преди варене и проблемът ще бъде решен.
Яйцата се белят по-лесно
Твърдо сварените яйца ще се обелят по-лесно, ако добавите чаена лъжичка сол към водата, в която са варени.
Открива развалено яйце
Поставете едно яйце в чаша вода с две чаени лъжички сол. Годното яйце ще потъне, разваленото ще изплува.
Предпазва зеленчуците и плодовете от окисляване
Поставете нарязаните плодове и зеленчуци, например ябълки, круши и картофи, в студена леко подсолена вода и те няма да получат грозни кафяви петна.
Предпазва сиренето от мухъл
Солта абсорбира течността, така че ще забави образуването на мухъл по сиренето. Накиснете хартиена кърпа в смес от 2 чаени лъжички сол и 3 чаши вода и увийте хлабаво около сиренето.
Тя е чудо за охлаждане на напитки
Ако охлаждате напитки в кофа с ледена вода – добавете шепа сол и ще ускорите процеса.
Спасява безвкусните варени картофи
И не само им придава вкус. След като се сварят, картофите се отцеждат, посоляват се и тенджерата се разклаща енергично. Солта ще абсорбира част от влагата и картофите ще имат много по-добра текстура.
Помага при разбиването на белтъците
Малка щипка сол ще направи голяма разлика и белтъците ще се превърнат на твърд сняг много по-рано.
Прави ви професионалист в приготвянето на поширани яйца
Поширането на яйца изисква умения, но този трик винаги ще стегне перфектно белтъците: просто добавете половин чаена лъжичка сол към водата точно преди да добавите яйцата.
Дезинфекцира дъската за рязане
И пластмасови и дървени. Избършете дъските със сол, когато ги миете и може да сте спокойни, че върху тях няма да се образува слой микроби. Този трик ще ви бъде полезен на къмпинг или при печене на скара, а ако добавите малко лимон, можете да забравите завинаги за химическите препарати.