Уж е сладкиш, а все едно ядеш крем! Постно чудо с ябълки и орехи - по-добро и по-сочно от щрудел и пай!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Уж е сладкиш, а все едно ядеш крем! Постно чудо с ябълки и орехи - по-добро и по-сочно от щрудел и пай!
Уж е сладкиш, а все едно ядеш крем! Постно чудо с ябълки и орехи - по-добро и по-сочно от щрудел...
29242
Източник: За Жената
Уж е сладкиш, а все едно ядеш крем! Постно чудо с ябълки и орехи - по-добро и по-сочно от щрудел и пай!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всяка рецепта, която ни е останала в наследство от нашите баби, е необикновена. Нашите баби са умеели да правят вкусни чудеса от малко съставки.

Такава е и тази рецепта.

Всички съставки се измерват с обикновена чаша вода от 200 мл, а продуктите вече ги имате в кухнята.

Рецептата може да се променя според нуждите, като вместо брашно можете да сложите една чаша накиснати и пасирани овесени ядки и една чаша сухи пасирани овесени ядки. По този начин ще избегнете изобщо употребата на брашно.

Вместо със сорбе (захарен сироп) намазах горещия сладкиш със студено сладко от сливи, което не съдържа много захар, много е вкусно и полезно за червата.

Сладкишът е най-хубав, когато "отлежи" една нощ в хладилника. Ето необходимите съставки за оригиналната рецепта за Постно чудо с ябълки и орехи :

Постно чудо с ябълки и орехи

Продукти (измерени с чаша от 200 мл):

  • 3 чаши настъргани ябълки (около 3 средно големи ябълки),
  • 1 чаша захар,
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат,
  • 2 чаши смлени орехи,
  • 2 чаши брашно,
  • 1/2 чаша олио,
  • 1 пакетче ванилова захар.

За сиропа:

  • 1,5 чаши захар и
  • 2 чаши вода

Приготвяне:

Настържете обелените ябълки, след което сложете три пълни чаши от тях в по-дълбок съд. Поръсете ги с една чаша захар и една чаена лъжичка сода бикарбонат.

настъргани ябълки

Снимка: YouTube

ябълки със захар

Снимка: YouTube

Разбъркайте добре с лъжица, за да се разпределят съставките, след което оставете сместа в хладилник за час.

ябълки под фолио

Снимка: YouTube

След като изтече времето, добавете към ябълките две чаши смлени орехи и едно пакетче ванилова захар, след което разбъркайте с лъжица, за да поемат орехите в омекналите настъргани ябълки.

купчина орехи

Снимка: YouTube

Когато получите гладка смес, измерете и добавете две чаши брашно.

брашно в ябълките

Снимка: YouTube

Разбъркайте отново с лъжица, докато брашното се разпредели равномерно и се смеси в сместа, след което добавете половин лъжица олио. Накрая трябва да се получи гъста, лепкава, аморфна смес.

смес в тавата

Снимка: YouTube

Изсипете я в тава или форма със среден размер (32х22 см), разстелете я равномерно и заравнете повърхността.

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или докато започне да се отделя от стените на тавата. Оставете да изстине напълно.

ЗА СИРОПА: Сложете чаша и половина захар в тенджера и налейте две чаши вода, след което от момента, в който заври, варете 2-3 минути, като преди края добавете няколко резена лимон (по желание).

Изстиналият сладкиш се залива с топлия сироп и се оставя за половин час. След това го поръсете отгоре с настъргани ядки.

изпечен сладкиш

Снимка: YouTube

сладкиш с орехи и ябълки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

парче постен сладкиш

Снимка: YouTube

постен ябълков сладкиш

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft